Danish Crown indfører klima-aflønning

10 øre per kilo i afregningen kommer fremover til at afhænge af, om andelsejerne indberetter foder-data, melder slagterikoncernen. Det er første gang, at Danish Crown kontant belønner landmænd for klimatiltag.
Foto: Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Fremover skal andelsejerne i Danish Crown kunne dokumentere deres foderforbrug over for slagteriselskabet, hvis de vil have fuld afregning for deres grise.

Fra nytår vil et tillæg på 10 øre per kilo nemlig afhænge af, om svineproducenterne indberetter data om foderforbruget i staldene til Danish Crown. Det meddeler slagterikoncernen i sin ugentlige pris-opdatering.

Dermed vil slagterikoncernen nu skubbe ekstra på bæredygtigheds-målsætningerne for at presse klimaaftrykket per kilo produceret grisekød nedad.

”Ejerne af andelsvirksomhederne sidder i fællesskab på værdikæden fra foder til bacon og dermed et fantastisk udgangspunkt for at kunne dokumentere bæredygtigheden og klimaaftrykket. Det er et enormt vigtigt signal at sende, at landmændene i fællesskab er blevet enige om at arbejde målrettet for en mere bæredygtige produktion. Den beslutning er vi stolte af, for det er et stort skridt på vejen mod at nå vores klimamålsætninger,” udtaler direktør for ejerservice Nicolaj Nørgaard i meddelelsen.

Han uddyber, at Danish Crown langt fra udelukker, at der kan komme flere tiltag i de kommende år.

Første klima-belønning

Foderoplysningerne skal indberettes til Danish Crown løbende via en app. Derudover skal leverandørerne have et såkaldt bæredygtighedscertifikat fra slageriselskabet.

Netop foderet er en af de væsentligste parametre i klimaaftrykket for en produceret grisekotelet eller et stykke bacon.

”Det er første gang, at Danish Crown kontant belønner de landmænd, der gør en ekstra indsats i bæredygtighedens navn. Det er et vigtigt skridt for os, men også et helt naturligt skridt, fordi bæredygtighed bliver et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden,” siger Nicolaj Nørgaard og fortsætter:

”Samtidig spiller det godt sammen med vores projekt Andelstanken 2.0, hvor vi sammen med andelsfoderselskaberne får valgt de foderblandinger, der virker bedst, så vi i fællesskab får optimeret den samlede værdikæde i de kommende år.”

Danish Crown har som målætning at have halveret klimaaftrykket per produceret gris i 2030 i forhld til produktionen i 1990 og være netto klimaneutral i 2050.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også