Antændte gnist til Danæg-uro: Ægproducent blev ekskluderet af indkøbsforening

Efter Danæg-andelshaver i foråret fremviste interne foderpriser og rejste spørgsmål om en mulig habilitetsudfordring under et bestyrelsesmøde, blev han ekskluderet af sin indkøbsforening. Sagen antændte gnisten til sommerens uro i Danæg.
Foto: Sofia Busk/INDBLIK
Foto: Sofia Busk/INDBLIK

”Da vi ikke har modtaget din udmeldelse af SKAF, ser vi ingen anden udvej end at ekskludere dig.”

Sådan blev en mail, som AgriWatch er i besiddelse af, indledt til den økologiske ægproducent og Danæg-andelshaver Peter Ritter, der fik brevet tilsendt af sin indkøbsforening

Indkøbsforeningen SKAF, som står for Sydvestdanmarks Konsumægsproducenters Andelsforening, har til formål at indkøbe fjerkræfoder bedst og billigst muligt til en samling af Danæg-andelshavere.

I spidsen for indkøbsforeningen står Ole Bruhn, der også er Danæg Holdings formand. Sammen med den anden halvdel af SKAF’s forretningsudvalg, Bent Jepsen, sendte han mailen til Peter Ritter om, at han fra dags dato den 3. maj var blevet ekskluderet.

Eksklusionen skete få uger før, 15 ægproducenter og andelshavere sendte et kritisk brev og forlangte svar på seks spørgsmål fra daværende formand for Danæg Amba og Danæg Holding gennem ti år, Lars Lunding. Eksklusionen var dermed forløber til den uro, der i juni brød ud i lys lue i milliardkoncernen.

Brevet var den direkte årsag til, at formanden trak sig med øjeblikkelig virkning, og Danæg måtte igennem et nyvalg til bestyrelsen for såvel andelsselskabet og driftsselskabet i Danæg-koncernen, som AgriWatch beskrev det tidligere på sommeren.

I brevet indgik konkrete beskyldninger om kammerateri og økonomiske fordele for ledelsen.

Disse beskyldninger ligger blandt andet også til grund for eksklusionen af Peter Ritter, der var en af de 15 medunderskrivere på brevet.

Fremlagde priser på møde

Det var på et bestyrelsesmøde i april i Danæg Amba, hvor Peter Ritter dengang var bestyrelsesmedlem, at optakten til eksklusionen startede.

Her rejste Peter Ritter ifølge ham selv spørgsmålet om, hvorvidt der var en interessekonflikt, når Danæg Holdings formand Lars Lunding handlede foder med DLG, der er medejer af Danæg Holding og har repræsentanter i ægpakkeriets bestyrelse.

”Jeg ville have et regelsæt, der sikrede, at der var rent mel i posen, og kom der nogen og spurgte om det, havde man et regelsæt eller guideline, der sikrede, at man havde styr på sin habilitet,” siger Peter Ritter.

Til dette fremviste bestyrelsesmedlemmet foderpriser fra SKAF. At Peter Ritter viste disse til en større kreds, var et brud på foreningens vedtægter, og dette var årsagen til eksklusionen.

Af brevet om eksklusion fra Ole Bruhn og Bent Jepsen fremgik det, at Peter Ritter havde videreformidlet fortrolige oplysninger til en større skare af ægproducenter – ”i et forsøg på at beskylde Lars Lunding for nepotisme”.

”Jeg mener, at det vigtigste man kan som bestyrelsesmedlem er at få styr på sin habilitet. Hvis der ikke var nogen problemer i at lave et regelsæt omkring det, kunne det ske, men det har man ikke ønsket,” siger Peter Ritter og fortsætter:

”At jeg anklager nogen for nepotisme er deres udlægning. Min udlægning er, at jeg rejser en interessekonflikt omkring habilitet.”

Men du brød med SKAF’s vedtægter – var en eksklusion så ikke på sin plads?

”Jo, og jeg var også parat til at udtræde af SKAF-gruppen, som jeg også havde skrevet til dem. Jeg havde intet problem med at udtræde. Jeg kan stå 100 pct. inde for det, jeg har gjort,” siger Peter Ritter.

Forinden det omtalte bestyrelsesmøde var det Peter Ritters forventning, at hans træk ville få konsekvenser. Derfor havde han sikret sig, at han kunne komme med i Indkøbsforeningen for Økologisk Fjerkræfoder IØF inden da.

Uroen mellem Peter Ritter og SKAF-gruppen spredte sig ud til de andre andelshavere, hvilket resulterede i brevet, hvor 15 Danæg-producenter forlangte svar på en række spørgsmål fra daværende formand Lars Lunding.

Lars Lunding svarede på spørgsmålene og nægtede at have fået fordele via sine poster. Han trak sig efterfølgende som formand, og der blev indkaldt til nyvalg af bestyrelsen ved en ekstraordinær generalforsamling.

Ved selskabets ekstraordinære generalforsamling i juni, hvor Ole Bruhn blev valgt til formand, stemte andelshaverne også om, hvorvidt en uvildig advokat skulle kulegrave praksissen med handel mellem bestyrelsesmedlemmer i holding-selskabet.

Forslaget, hvis spørger fortsat er ukendt, blev nedstemt, men 20 ud af de i alt godt 65 andelshavere stemte for.

Stort mindretal i Danæg forlangte uvildig undersøgelse

Erstatningssag op til medlemmerne

Ifølge eksklusionen fra Ole Bruhn og Bent Jepsen havde situationen gjort det svært for indkøbsforeningen at forhandle priser med sine leverandører.

Så svært, at medlemmerne af SKAF vil lide et økonomisk tab som følge af Peter Ritters handlinger.

”Det betyder, at SKAF-gruppen grundet dine handlinger står i en forringet forhandlingssituation i forhold til opnåelse af skarpe foderpriser,” fremgår det af eksklusionen, der fortsætter:

”Vi vil lade det være op til SKAF’s medlemmer at vurdere, om der skal rejses en erstatningssag mod dig. Der er ingen tvivl om, at din adfærd har forringet SKAF’s fremtidige forhandlingsmuligheder og dermed påført medlemmerne et fremtidigt økonomisk tab.”

Ole Bruhn har ikke ønsket at kommentere sagen, hvilken han anser som et afsluttet kapitel.

AgriWatch havde dog en række spørgsmål til formanden – blandt andet, hvordan Peter Ritter gennem hans viderebringelse af informationer til tredje mand har forringet SKAF’s forhandlingsposition og påført medlemmerne et økonomisk tab.

Der er ikke blevet rejst en sag mod Peter Ritter som følge af hans handlinger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også