Finsk forsøgsprojekt viser lovende takter for ombejlet foderstof

Valio og Atria har netop afsluttet et pilotprojekt, der blåstempler foderstoffet Bovaer, som kan reducere køers metanudslip.
Foto: PR
Foto: PR

I løbet af 12 uger har den finske mejerikoncern Valio kørt et pilotprojekt med foderstoffet Bovaer fra ingredienskoncernen DSM, der i dette år fik godkendt midlet inden for EU’s grænser.

400 køer på tre Valio-bedrifter er blevet fodret med tilsætningsstoffet, der kan reducere dyrenes metanudslip med 30 pct., og det har været med stor succes til følge, lyder det fra mejerikoncernen.

”I pilotperioden forblev køernes mælkeproduktion normal, og der blev ikke konstateret nogen ændringer i mælkens sammensætning. Der blev heller ikke konstateret noget usædvanligt i forhold til køernes adfærd og velfærd,” siger Juha Nousiainen, der er senior vice president i Valio.

Arla-rival skal teste metanreducerende foderstof

Også hos fødevarekoncernen Atria har man haft succes med pilotprojektet.

”Over 30 procent af det oksekød, som Atria køber, kommer fra mælkebedrifter. Metanreduktion har en klar indvirkning på oksekødets og mælkens CO2-fodaftryk. Tilsætningsstoffet som helhed spiller således en væsentlig rolle i forhold til primærproduktionens miljøpåvirkninger”, siger Sinikka Hassinen, direktør for indkøb af oksekød hos Atria.

Ved slutningen af marts indledte hollandske Frieslandcampina et pilotprojekt med ingredienskoncernens foderstof. Projektet foregår i anden halvdel af 2022, og hvis resultaterne er positive, vil brugen af Bovaer blive udvidet yderligere fra 2023.

DSM har forsket og udviklet produktet i ti år, og først i slutningen af sidste år er Bovaer blevet godkendt til brug i Brasilien og Chile. I begyndelsen af 2022, blev det også godkendt i EU.

Russisk mejeriformand vil overtage vestlige mejerier, der lukker sin produktion i landet

Arla-konkurrent følger efter ud af Rusland

Arla-rival fyrer medarbejdere og sammenlægger produktion

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også