Danish Crown sænker notering efter italiensk udbrud af svinepest: "Markedet gik nærmest i stå"

Slagtesvineproducenter kan se frem til en lavere afregning i den kommende uge, og prisen er nu det laveste i mere end 10 år. Danish Crowns topchef kalder situationen ”paradoksal og nærmest vanvittig.”
”Det er paradoksalt, ja nærmest vanvittigt, at prisen på grisekød kan være så lav, når alle andre råvarer er dyrere end længe," siger Jais Valeur om den aktuelle situation. | Foto: Brian Karmark/ERH
”Det er paradoksalt, ja nærmest vanvittigt, at prisen på grisekød kan være så lav, når alle andre råvarer er dyrere end længe," siger Jais Valeur om den aktuelle situation. | Foto: Brian Karmark/ERH

Tirsdagens nyhed om et udbrud af afrikansk svinepest i Italien får nu omgående konsekvenser for de danske svineproducenter.

Danish Crown sænker således sin notering for slagtesvin med 30 øre i den kommende uge, så betalingen til andelshaverne bliver 8,1 kr. pr. kilo - den laveste afregning siden 2010.

Det skyldes ikke mindst ASF-tilfældet i Piemonte.

”Selv om det var kendt på forhånd, så gik markedet nærmest i stå, da fundet blev bekræftet. Vores sælgeres oplevelse var, at stort set alt snak om ordrer til de kommende uger og måneder stoppede. I stedet er fokus nu fra dag til dag og uge til uge, fordi alle aktører nu afventer hvor meget priserne på grisekød sætter sig på tværs af Europa,” siger Jais Valeur, topchef i Danish Crown, i ugens markedsberetning.

Han fremhæver, at der er meget psykologi i det pres, der er på markedet i øjeblikket.

Faldet er den første regulering i noteringen siden uge 42 i 2021 og det laveste niveau i 12 år.

Italien importerer ifølge Danish Crown omkring en million ton svinekød årligt, mens landet har en eksport ud af Europa på omkring 125.000 ton årligt.

Trods det påvirker det altså det markedet, hvilket ifølge den danske slagterikoncern kan forklare med, at Italiens eksport til lande udenfor EU af tørrede skinker og pølsespecialiteter repræsenterer en meget stor værdi. Netop den eksport er for nuværende lukket helt og aldeles.

Danish Crown forventer, at markedet vil vende inden sommeren.

”Det er paradoksalt, ja nærmest vanvittigt, at prisen på grisekød kan være så lav, når alle andre råvarer er dyrere end længe. Det kan dog meget vel stimulere efterspørgslen hos forbrugerne, og samtidig er det analytikernes forventning, at produktion af grisekød vil falde i Europa i de kommende måneder, men det er en ringe trøst lige nu,” siger Jais Valeur.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også