AgriWatch

Ny forening vil styrke landmænd i forhandlinger med kapitalstærke selskaber

En kommende leverandørforening for biomasse skal sikre landmændene klimagevinsten og stille ensartede krav til kapitalstærke energiselskaber, der sætter sig tungt på den grønne dagsorden, fortæller næstformand.

Asmus Klith Forum er næstformand i Landboforening Midtjylland. Han mener, at landmændene bør stille ensartede krav til energiselskaber, når det gælder forhandlinger om biomasse.

Landmanden skal være bedre rustet til at indgå forhandlinger med store energiselskaber, når det gælder biomasse og klimagevinster.

Det er formålet med den nye leverandørforening Agro Energi, som Landboforeningen Midtjylland er i gang med at stable på benene, fortæller Asmus Klith Forum, der er næstformand i foreningen.

”Agro Energi skal forhandle kontrakter med de selskaber, landmændene skal handle med – uanset om det er inden for biogas, græsprotein eller pyrolyse. Det skal landmanden ikke stå med selv,” siger han og tilføjer:

”Vi skal have formuleret række entydige rammevilkår for blandt andet pris og kvalitet på råvarer, og hvor klimagevinsten ender henne. Som det er er i dag kan de store selskaber gå fra landmand til landmand og prøve at få en kontrakt, men vi vil arbejde for at ensarte de krav, som landmanden stiller, så vi står sammen om, hvad vi forlanger.”

"En hastigt stigende udvikling af store energiøer skaber muligheder for nye afsætninger og forretningsmuligheder."

Asmus Klith Forum, næstformand i Landboforening Midtjylland

Gennem de senere år er der bredt sig en anerkendelse af, at landbruget i højere grad skal sikre sig indtjeningen ved biprodukter og hjemtage klimagevinsten, når der handles med f.eks. energiselskaber.

Netop det har LBBL, Landbrugets Biomasseleverandører, forhandlet med Nature Energy om gennem flere år.

LBBL har i det konkrete tilfælde repræsenteret syv medlemsforeninger, som leverer til energiselskabet, i de årelange forhandlinger om, hvordan afregningen for husdyrgødningen skulle lyde.

Aftale om biomasse er på plads: Nature Energy og LBBL når til enighed

Selvom ambitionen er den samme, adskiller Landboforeningen Midtjyllands nye forening sig dog fra LBBL på en række punkter, mener Asmus Klith Forum.

”Vi er en forening direkte for den enkelte landmand og ikke foreninger. Samtidig vil vi tilbyde juridisk hjælp, så vi kobler en advokat på, der kan træde til for medlemmerne, hvis det bliver nødvendigt,” forklarer han, men anerkender at der er lighedspunkter mellem de to foreninger.

Det er op til det kommende repræsentantskab at tage beslutning om, hvorvidt Agro Energi efterfølgende skal meldes ind i LBBL.

Store energiselskaber

Næstformanden mener, at der er et stort behov for, at landbruget forener sig, når det gælder vilkårene for at levere biomasse til energiproducenter. Den ene forening udelukker derfor ikke den anden.

”Men formålet med Agro Energi er, at vi skal have viden, mængde og styrke til at lave gode aftaler, så værdi-tilvæksten i handlen med biomasser og CO2-kreditter øges og sikres indenfor landbruget,” siger han og forklarer:

”Landmanden skal have kredit for sin biomasse, og vi bliver nødt til at kræve en ekstrabetaling, hvis ikke vi får klimakredit for dét, så vi kan købe det andetsteds - ellers kan vi ikke nå i mål med vores reduktioner.”

Formueforvalter vil investere milliarder i cirkulære klynger i landbruget

Det seneste halve år har især understreget behovet for, at der bliver sat nogle fastere rammer for afkast og værdi af biomasseprodukter, mener Asmus Klith Forum.

Både set i lyset af energikrisen, men også antallet af opkøbte biogasanlæg med kapitaltunge selskaber i ryggen, vidner om behovet for foreningen. Han nævner specifikt Biocirc, der netop har ansøgt om at etablere et 785 hektar stort, grønt energianlæg i Viborg Kommune.

”Inden for nogle geografier i Danmark ser man en hastigt stigende udvikling af store energiøer, der skaber muligheder for nye afsætninger og forretningsmuligheder, men også for øget konkurrence og stærke forhandlingsparter. Det skal selskabet imødekomme,” siger næstformanden.

Fonds milliardinvestering skal gøre Viborg ”verdensførende” på grøn omstilling i 2026

De konkrete krav er endnu ikke formuleret, ligesom selve foreningen ikke er stiftet. Den forventes at blive oprettet til foråret, når landboforeningen har generalforsamling. Hovedsædet forventes at blive i Viborg.

Hvor stor opbakningen er eller bliver, ved Asmus Klith Forum ikke, men har ”en formodning om”, at de er mange, som har brug for at stille sig sammen - og ambitionen er derefter.

”Vi skal op i størrelse, hvor man ikke kan komme uden om os. Men også hvor vi selv, får de bedste ressourcer og økonomi til at løfte opgaven,” lyder det.

Mere fra AgriWatch

L&F i svar til DLG: Det, I beder om, findes ikke

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan ikke umiddelbart imødekomme DLG’s ønske om et ændret medlemskab. Det, som grovvarekoncernen har ønsket, er ikke på hylderne, lyder det. Dermed skal der træffes et valg inden nytår.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch