AgriWatch

Nye tal: Så mange landmænd har investeret i udenlandske bedrifter

Det er et fåtal af de danske landmænd, som investerer i udenlandske bedrifter, der tager aktivt del i den daglige ledelse. Langt de fleste har samtidig investeret under 10 mio. kr. i landbrug i primært østeuropæiske lande, viser splinternye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Firstfarms / Pressefoto

I 2020 var der 450 danske bedrifter med investeringer i landbrug i udlandet – og langt de fleste var i EU-lande, hvor Rumænien var det mest populære lande sammen med Polen og Slovakiet.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Uden for EU var Ukraine og Rusland attraktive investeringsmål for danske landmænd, som antageligt har øjnet billigere arbejdskraft og lavere jordpriser i landene, skriver statistikbureauet om tallene.

På samme tid konstateres det, at investeringer i landbrug i lande uden for Europa kun forekommer i et meget beskedent omfang.

Tallene dækker udelukkende over landmænd, som i forvejen har bedrifter i Danmark og har investeret i udenlandske landbrug. Her har flest – ca. 60 pct. – investeret under 10 mio. kr. i udenlandsk landbrug. Mere end hver tiende. investerede mindst 25 mio. kr.

Langt de fleste investerede i samarbejde med andre landmænd og ofte i landbrug med husdyrproduktion, mens de selv ejede bedrifter med meget jord og dyr – i gennemsnit 200 hektar mod 79 hektar, som er gennemsnittet i Danmark. Også besætningsstørrelsen var betragteligt over det normale for alle bedrifter med kvæg og svin.

Få landmænd udøvede desuden aktivt ejerskab i de udenlandske landbrug, som de havde investeret i, og havde i mange tilfælde ansat en lokal driftsleder til at stå for den daglige ledelse.

Børsnoteret landbrugskoncern lukrerer på rumænsk jord: "Det er vores mønt"

Dansk udlandslandbrug får tilført 40 mio. kr. - men russisk produktion er fortsat lukket 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch