Aftale om eksport af korn via Sortehavet forlænges

Aftalen om at forlænge korneksport er lige taget, siger ukrainsk minister. Det bekræftes af tyrkisk mægler. Dansk brancheforening glæder sig, men udsigterne er fortsat dystre.
Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS / X03756
Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS / X03756
AF RITZAU & WILLIAM RØNFELDT KRISTENSEN, DORTE STENBÆK BRO

Aftalen om eksport af korn via Sortehavet er forlænget i 120 dage. Det oplyser Ukraines ministerium for infrastruktur og FN torsdag.

”Denne beslutning er lige blevet taget i Istanbul. Tyrkiet og FN er fortsat garanter for initiativet,” lyder det i erklæringen fra det ukrainske ministerium.

Den nuværende aftale, der blev indgået i juli, ville være udløbet lørdag.

FN’s generalsekretær, António Guterres, hilser det velkommen, at de fire parter, der indgår i aftalen, er blevet enige om at forlænge transitkorridorerne. De bringer korn og russisk gødning ud på verdensmarkedet, så det sker uden risiko for, at lastskibe sejler på søminer.

”FN forpligter sig også fuldt ud at fjerne de forhindringer, der er tilbage, til at eksportere fødevarer og gødning fra Den Russiske Føderation,” siger Guterres.

De fire parter i aftalen er de to krigsførende lande Rusland og Ukraine. Tyrkiet og FN har optrådt som mæglere.

Aftalen blev indgået i juli. Den har sikret, at Ukraine har kunnet eksportere hvede og andre kornafgrøder fra tre ukrainske havne.

Siden i sommer er der blevet afsendt 11,1 millioner ton landbrugsprodukter fra Ukraine. Heriblandt 4,5 millioner ton majs og 3,2 millioner ton hvede. Men det er et betydeligt fald i forhold til samme periode sidste år.

Ukraine og Rusland er to af verdens allerstørste korneksportører. Krigen i Ukraine har truet med at stoppe eksporten.

Det førte tidligere i år til stærkt stigende priser på brød rundt om i verden.

Eksporten fra Ukraine har lidt, lige fra Rusland angreb og indledte en storkrig mod Ukraine 24. februar i år.

Ruslands nære allierede er Kina. På et G-20 topmøde i denne uge på Bali understregede Kinas præsident, Xi Jinping, i en samtale med USA’s præsident, Joe Biden, at ”fødevaresikkerhed” skal forblive højt på den internationale dagsorden.

Putin meldte afbud til G-20-mødet.

Dansk brancheforening: Ser stadig dystert ud

Forlængelsen af kornaftalen rydder dog ikke bordet for problemer. Det understreger Asbjørn Børsting, der er formand for brancheorganisationen Dakofo.

”Det er klart positivt, at man forlænger kornaftalen, og at det ser ud til, at der er vilje til at hente afgrøder ud af Sortehavet. Der er mange bestræbelser i gang, både i forhold til kornaftalen, men også for, at man udbygger forbindelserne over land og på vandvejene,” siger han og forklarer:

”Når jeg ikke er mere positiv, skyldes det, at produktionsforholdene i det ukrainske landbrug er ekstremt vanskelige. Dem ændres der ikke noget ved umiddelbart ved denne aftale. Det er jo selve krigen, der gør det og de afledte forsyningsproblemer på hjælpestoffer som gødning og energi, men også på mandskab. Vi kan se, at tilsåningen med vinterafgrøder er gået meget ned, tyder statistikkerne på,” forklarer Asbjørn Børsting.

Derfor er det ikke ren jubel og lettelse, der er forbundet med forlængelsen af kornaftalen.

”Det er positvt, at man forlænger. Men der er mange ting, der stadig ser dystre ud,” pointerer formanden.

Opdateret kl. 12.02 med kommentar fra Asbjørn Børsting.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også