AgriWatch

Landbrugsstyrelsen skjulte sandheden for både Rigsrevision og minister

I en sag, med milliarder af offentlige kroner på spil, har Landbrugsstyrelsen gentagne gange forsøgt at dække over, at de i mindst 17 år forvaltede støttekroner til landbruget i strid med reglerne.

Foto: Jens Dresling

Landbrugsstyrelsen har fået alvorlig kritik for sagen af Statsrevisorerne, men dokumenter, som Radio4 har fået aktindsigt i, afslører, at Landbrugsstyrelsens forsøg på at dække over egne fejl er endnu mere omfattende end hidtil kendt.

Det skriver Radio4.

Da Rigsrevisionen forlangte selv at få adgang til Landbrugsstyrelsens journaliseringssystem, efter mistanke om, at styrelsen ikke udleverede alt, hvad Rigsrevisionen bad om, sørgede embedsmænd i styrelsen i hemmelighed for, at Rigsrevisionens medarbejdere kun fik begrænset adgang. Det viser interne dokumenter i aktindsigten.

En uvildig advokatundersøgelse, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri satte i værk, konkluderede i slutningen af januar i år, at Landbrugsstyrelsen har ”overtrådt sandhedspligten”, eller på almindeligt dansk, at styrelsen, for at dække over sine egne fejl, løj over for både Rigsrevisionen, som forsøgte at undersøge sagen, og tidligere i forløbet over for den ansvarlige minister, Esben Lunde Larsen (V).

Landbrugsstyrelsens ulovlige forvaltning er central i en skandale, som omfatter EU-støtte til dansk landbrug for milliarder, og som lige nu er årsag til en omfattende oprydning i sager tilbage til 2017, som kan koste de danske skatteydere dyrt.

Samtidig blokerer oprydningen i ministerie og styrelse for, at landmænd, som har fået bevilget tilskud, kan få penge foreløbig. Nogle af dem kan komme til at vente til en gang i 2024, oplyste Fødevareministeriet for nylig i en statusrapport til Folketinget.

Landbrugsstyrelsen forsøgte at dække over ulovlige milliontilskud

Landbrugsstyrelsen ændrer procedurer efter kritik

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch