AgriWatch

Yderligere to skibe med korn har forladt ukrainsk havn

To kornskibe har forladt to ukrainske havne mandag morgen. Skibene har kurs mod Italien og Tyrkiet.

Den ukrainske sortehavnshavn, Tjernomorsk, bliver en af afskibningshavnene for ukrainsk korn. | Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix

Yderligere to skibe med korn har forladt havne i Ukraine mandag morgen.

Det oplyser Tyrkiets forsvarsministerium.

Et af skibene, ”Sacura”, er sejlet fra havnen i Juzjne, der ligger vest for byen Odesa. Om bord er 11.000 ton sojabønner, der skal til Italien.

Det andet skib, ”Arizona”, der er sejlet fra Tjornomorsk. Om bord på det er 48.458 ton majs, der skal til Iskenderun i det sydlige Tyrkiet.

Søndag forlod fire skibe med majs og solsikkeolie ukrainske havne ved Sortehavet. De var lastet med i alt omkring 160.000 ton majs og andre fødevarer, der skal eksporteres.

Lørdag ankom et udenlandsk indregistreret skib til Ukraine for første gang, siden krigen begyndte 24. februar.

Rusland og Ukraine har - med hjælp fra Tyrkiet og FN - indgået en aftale om at sikre ukrainsk korneksport.

Aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Rusland invaderede landet 24. februar.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret.

FN har advaret om, at manglen på hvede, majs og andre afgrøder fra Ukraine kan føre til sult i fattigere dele af verden.

Kornaftale har mat effekt: Råvareanalytikere ændrer prisprognoser

Kornaftalen mellem Ukraine og Rusland blev annonceret fredag den 22. juli.

Som en del af aftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten.

Her skal skibene, der sejler ud fra Ukraine, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

Centeret ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet og videre til andre farvande, skærer midt igennem Istanbul.

Tre nye skibe med korn fra Ukraine gøres klar fredag

Første udenlandske skib ankommer til Ukraine for at hente korn

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch