AgriWatch

L&F og ØL foreslår ny landbrugsfond

Alle danske planteavlere skal fremover betale en afgift, som skal finansiere forskning og innovation i markbruget. Det mener Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening. | Foto: PR / Økologisk Landsforening

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening danner nu fælles front og anmoder landbrugsminister Rasmus Prehn (S) om, at der oprettes en ny landbrugsfond.

Det skriver parterne i en fælles pressemeddelelse.

Midlerne i den nye fond skal udelukkende komme fra en afgift opkrævet hos alle danske planteavlere, som dermed bidrager solidarisk med samme beløb. I 2023 forventes det at være 15 kr. per hektar, i alt cirka 35-40 mio. kr.

Midlerne skal bruges på forskning og innovation inden for både den økologiske og den konventionelle planteproduktion i Danmark.

”Vi skal og vil sikre bredde i den grønne omstilling. Det gør vi ved at være aktive i at sikre løsninger til hele planteproduktionen og de forhold, der er knyttet til marken. Det er afgørende, at vi fremtidssikrer innovation og udvikling, så dansk planteproduktion kan forsætte med at gøre en forskel for en bæredygtig udvikling og grøn omstilling. Det vil gavne både klimaet, miljøet samt erhvervets økonomi og fremtid,” siger Anders Martin Klöcker, erhvervs- og forskningsdirektør i Landbrug & Fødevarer, i meddelelsen.

Han suppleres af Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening.

”Bæredygtige løsninger er en del af økologien, og derfor er det vigtigt, at vi går forrest. At hele landbrugserhvervet nu kan stå sammen og selv tage ansvar for at skabe en alternativ finansieringskilde er glædeligt,” siger hun.

Forslaget fra de to organisationer kommer som konsekvens af, at den politiske landbrugsaftale fra 2021 har omprioriteret de midler, som landbruget gennem en årrække har fået til udvikling og forskning gennem Promilleafgiftsfonden for landbrug.

Her er 75 mio. kr. blevet omprioriteret og målrettet formål vedrørende plantebaserede fødevarer. En fond, som altså ikke skal forveksles med den fond, som Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening nu anbefaler.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch