MARKENS KLIMASOLDATER: Tema om carbon farming

Denne temaserie kigger på carbon farming og klimacertifikater, og hvordan det påvirker dansk landbrugs fremtid. For hvordan sikrer man både bedriften, bundlinjen og de danske landbrugs renommé og rolle i klimakampen?
Foto: Grafik: Peter Thomsen
Foto: Grafik: Peter Thomsen

Ifølge centrale topfolk i EU skal carbon farming på få år forvandle landmænd til en ny generation af ”soldater for klimaet”.

Flere kapitalstærke interesser ser også allerede en ny indtægtsstrøm i klimaets tjeneste – men fra sidelinjen ser forskere og brancheorganisationer både muligheder og faldgruber.

I en serie artikler tager AgriWatch et indgående kig på danske landmænds muligheder og carbon farmings fremtid i Danmark. For hvordan sikrer man både bedriften, bundlinjen og de danske landbrugs renommé og rolle i klimakampen?

Prøv AgriWatch gratis og uforpligtende i to uger!

Læs temaserien her på siden, der løbende vil blive opdateret med nye artikler:


Ved Holbæk Fjord dyrker godsejer Christian Castenskiold sine marker, så de kæmper mod klimaforandringer. Nu tyder udmeldinger fra Bruxelles på, at et nyt marked vil sikre, at han bliver betalt for det arbejde.

Christian stempler ind i EU’s klimakamp: “Vi kan komme til at stå i et andet lys”


Virksomheden Agreena har netop rejst 150 mio. kr. og satser i år på at udstede klimacertifikater på op mod 250.000 hektar landbrugsjord. ”Nu er vi klar til at trykke på speederen,” siger direktøren om selskabets ambitioner.

Selskab vil gøre klimacertifikater til landmænds arvesølv: ”Det her er ikke en regneøvelse i Excel”


Med et nyt marked for landbrugsbaserede klimacertifikater i horisonten, er der ikke tvivl hos en af landbrugets største kreditgivere; En ny driftsgren kan være på vej til danske landmænd. I et interview giver direktør Jens Kristian Møller et bud på vejen fra et Vildt Vesten til profitabel forretning.

DLR: ”Måske er tiden moden til et nyt andelsselskab”


Flere af landets største banker oplever allerede øget interesse for carbon farming og grønne tiltag. Den nye forretningsmodel er også klart ”tillokkende” med de politiske vinde, der blæser i EU, lyder det hos Danske Bank.

Storbanker: Der er en bevægelse i gang i landbruget


Introduktionen af europæiske klimakreditter til danske landbrug vil ikke kun gøre danske landbrug grønnere. Det kan også sætte blus under de kommende års udvikling, vurderer landbrugsdirektør i landets største bank.

Danske Bank: Grønt fokus kan pumpe kapital til danske landmænd


Landbrugets store andelsselskaber forventer, at carbon farming og klimacertifikater bliver en del af fremtiden for andelshaverne. Det medfører en række dilemmaer.

Andelsselskaber vil betale ejere for klimacertifikater


Rosenfeldt Gods er blandt landets største jordbesiddere. Godsejeren forventer, at klimacertifikater bliver en stor del af fremtiden i dansk landbrug og jagter nu gevinst på flere måder.

Godsejer smider jetoner efter certifikater: ”Kulstof bliver en ny afgrøde”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også






Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Foto: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter