AgriWatch

Kraftig stigning i gaspriser giver ny ammunition til kritikere af omstridt gasledning

En kommende gasledning til Lolland-Falster og Nordic Sugars to sukkerfabrikker har fået heftig kritik, og to iagttagere mener, at de nuværende høje gaspriser sætter tyk streg under problemet. Nordic Sugar afviser kritikken.

Foto: Gregers Tycho/IND

En ny gasledning til Lolland-Falster, der ifølge et flertal i Folketinget skal redde Nordic Sugars fabrikker, er gentagne gange og fra mange forskellige sider blevet kritiseret for at være en dårlig løsning grundet klimabelastningen.

Nu får projektet endnu en gang kraftig kritik som følge af de seneste måneders himmelflugt af gasprisen. Det skriver Berlingske.

"I det nuværende klima og med de her priser havde det nok været vanskeligt at præsentere en ny gasledning. På grund af vores klimamål skal vi af med gassen, som bliver dyrere, også i forhold til den nye afgift. Og de høje priser betyder, at det bliver endnu mere lysende klart, at det er en dårlig idé," siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiforsyning ved Aalborg Universitet.

Han bliver bakket op af Mogens Weel, partner i konsulentfirmaet Weel & Sandvig Energi og Procesinnovation. Begge mener, at det havde været mere fornuftigt at elektrificere Nordic Sugars fabrikker.

Nordic Sugar afviser dog den nye kritik.

"Stigende gas-og elpriser ændrer ikke på konklusionen. Vi har grundigt undersøgt de forskellige teknologiske muligheder. Og skiftet til gas og biogas er den mest stabile og bedst mulige løsning. Det er også den løsning, andre sukkerproducenter i Europa har valgt. Takket være gasledningen kan vi hurtigere udfase kul og olie, og vi bliver mere energieffektive. Samtidig giver gasledningen hele Lolland-Falster mulighed for at bidrage endnu mere til den grønne omstilling ved for eksempel at producere og anvende biogas," skriver Jesper Thomassen, direktør for Nordic Sugar i Danmark, til Berlingske.

Støttepartier fastholder kritik af regeringens gasledning

Lamslået leverandør forstår ikke ny gasledning: Det er simpelt at elektrificere sukkerfabrikker

Professor kalder ny gasledning til Nordic Sugar for dårlig løsning

Mere fra AgriWatch

Statsministeren udskriver valg

Tirsdag den 1. november skal danskerne til valg, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch