AgriWatch

Landbrugets tektoniske plader blev rykket i dramatisk år

Klumme: 2021 vil blive husket som et skelsættende år for dansk landbrug, hvor særligt krænkelser og politiske aftaler dominerede nyhedsfladen. Her tager redaktøren et blik på året, der gik – og kigger en smule frem mod det nye.

På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i november 2021 fik landbrugsminister Rasmus Prehn lejlighed til at tale foran en række af branhcens spidser. Her samtaler han med L&F's viceformand Thor Gunnar Kofoed (i midten) og formand for L&F Kvæg, Christian Lund (th.) | Foto: Frank Cilius

4217 gange har vi på AgriWatch-redaktionen publiceret en artikel i 2021. Det svarer til over 12 artikler om dagen inkl. weekender og helligdage.

Der har med andre ord været nok at skrive om i et år, der ikke skortede på dramatik og skelsættende begivenheder.

I denne klumme vil jeg benytte lejligheden til at kigge en smule tilbage på året og samtidig tænde forlygterne og se en smule frem mod det kommende år.

Politik og erhverv hænger uløseligt sammen, og for landbruget har det for alvor været tilfældet i 2021.

Året begyndte med, at Folketinget forhandlede en erstatningsaftale på plads for minkavlerne og følgeindustrien, der fordeler omkring 19 mia. kr. til erhvervet.

"Det er i hvert fald ikke for højt," sagde Tage Perdersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, efterfølgende til AgriWatch.

Siden har granskningskommissionen undersøgt, hvem der vidste hvad om ordren "alle mink skal aflives" – og hvornår vidste de det. Det arbejde fortsætter som bekendt i det nye år.

I sommer blev EU's landbrugsreform efter flere års forhandlinger endeligt vedtaget, og AgriWatch fulgte forhandlingerne tættere end noget andet dansk medie.

Også i det kommende år vil vi sammen vores korrespondent i Bruxelles dække, hvordan udmøntningen af reformen kommer til at påvirke dansk landbrug, der står til at miste en stor del af den direkte støtte.

I efteråret landede så den nationale landbrugsaftale, der sætter kursen for landbrugspolitikken frem mod 2030, der har som overordnet ambition af reducere landbrugets CO2e-udledning med 8 mio. ton i 2030. Aftalen for stor betydning fra branchens aktører, og vi vil gøre os umage med fortsat at stille skarpt på den kobling.

Krænkelser og nye strategier

Uden for de politiske kridtstreger var årets største sag i landbruget utvivlsomt afsløringen af adm. direktør Thomas Muurmann Henriksens krænkelser af Danbred-ansatte. Ikke mindst håndteringen af sagen har fået store konsekvenser, da både direktøren og bestyrelsen er afskediget. Samtidig har Anne Arhnung grundet uenighed om håndteringen forladt sin post som direktør for Landbrug & Fødevarer, der er majoritetsejer af Danbred.

Hvem skal være ny direktør i denne vigtige tid for landbruget? Og hvilke konkrete konsekvenser får den eksterne undersøgelse af governance og arbejdskultur i L&F, som er sat i gang?

Slutteligt vil jeg fremhæve de nye strategier fra Arla og Danish Crown, som er lanceret her i efteråret. Begge virksomheder lægger op til store investeringer og markante klimaforbedringer, og det samme vil formentlig gøre sig gældende, når DLG i foråret sætter sin retning for de kommende år. Vi glæder os til nysgerrigt og kritisk at følge strategiernes eksekvering.

Lidt navlepilleri

Her på vores lille redaktion har 2021 budt på forandringer. Vi har sagt farvel til to dygtige journalister, som var med til at søsætte AgriWatch i 2019, og som har fået nye spændende job.

Det har betydet, at vi har fået to nye ansigter med ombord, der allerede har gjort sig bemærket med en stribe gode historier.

Vi mærker fortsat stor og stigende interesse for vores medie. Antallet af læsere, abonnenter, nyhedsbrevemodtagere og følgere på Linkedin har haft stor fremgang i årets løb, og vi glæder os over, at flere og flere ser nødvendigheden at et uafhængigt, kritisk og fair medie, der dækker erhvervsvinklerne i branchen.

Det vil vi gøre vores bedste for at leve op til i det kommende år.

Som altid modtager vi gerne tips, ris og ros, så tøv ikke med at tage kontakt til os.

Jeg ønsker alle læsere et godt nytår.

Thomas Mørch, redaktør på AgriWatch.

Thomas Mørch, redaktør på AgriWatch | Foto: Brian Karmark
Thomas Mørch, redaktør på AgriWatch | Foto: Brian Karmark
 

Mere fra AgriWatch

Friland mærker økoforbrugerne bremse op – midlertidigt

Forbrugerne har færre penge og vælger i stigende grad de billige løsninger, hvilket påvirker salget af Frilands økologi på kort sigt. På længere sigt er Danish Crown-datterselskabet fuld af fortrøstning - for der er stor villighed til at købe bæredygtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch