AgriWatch

368 millioner kroner skal danne rammen om ny strategi for sprøjtemidler

Politiske forhandlinger om en ny sprøjtemiddelstrategi går nu i gang, og miljøministeren lægger op til at ændre på afgifterne og styrke kontrollen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) | Foto: Jens Dresling

Ved årets udgang udløber den nuværende pesticidstrategi, og derfor skal der forhandles en ny sprøjtemiddelstrategi på plads for de næste fem år.

Til det formål er der afsat 368 mio. kr. i regeringens finanslovforslag for 2022. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Miljøminister Lea Wermelin (S) lægger op til at ændre i afgifterne på området.

"Der skal ikke bruges flere sprøjtemidler, end højst nødvendigt, og det skal bedst kunne betale sig at være grøn," udtaler Wermelin og fortsætter:

"Derfor ønsker regeringen at ændre afgiften, så landmændene samlet set bruger færre sprøjtemidler og har en større interesse i at bruge de sprøjtemidler, der har den mindste miljøbelastning. Det vil også gøre det billigere at dyrke økologisk," siger hun i meddelelsen.

Brancheorganisation for vandselskaber i Danmark, Danva, er bekymret for forslaget.

"Idéen om at gøre de mest giftige midler dyrere er god nok, men vi frygter, at en samtidig nedsættelse af basisafgiften kan give anledning til at skrue op for mængden af de lidt mindre giftige pesticider. Og risikoen for drikkevandet er på den måde uændret," siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva, til Avisen Danmark.

Regeringen lægger også op til, at kontrollen med ulovlige sprøjtemidler styrkes. Det sker på baggrund af, at de seneste sprøjtemiddelkontroller viser, at der er fundet ulovlige sprøjtemidler på 25 pct. af alle kontrolbesøg hos tilfældigt udvalgte landmænd.

Den nuværende Pesticidstrategi løber fra 2017-21. Her er den overordnede målsætning, at PBI baseret på salgstal maksimalt er på 1,96, hvilket er lykkedes fra 2017-19, hvor de seneste opgørelser er fra.

PBI er en forkortelse for pesticidbelastningsindikatoren og er en samlet beregning, der indikerer miljø- og sundhedsbelastningen fra de pesticider, danske jordbrugere køber.

 

Mere fra AgriWatch

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede landbrugsvirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch