AgriWatch

Professor: Reduktionsmål vil kræve flere milliarder

Hvis de dansk landbrug skal komme i mål med regeringens nye reduktionsmål, kræver det en femdobling af den foreslåede millionbevilling til nye teknologier. "Grundlæggende skal næsten alting jo laves om i landbruget," siger professor.

(ARKIV) | Foto: Thomas Borberg

Til trods for en bevilling på 575 mio. kroner til udviklingen af ny teknologi til dansk landbrugs klimaambitioner, er det langt fra nok.

Sådan lyder vurderingen fra fra professor og leder af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen, i en kommentar til nyhedsbureauet Ritzau, hvor han lægger vægt på, at der vil skulle bruges fem gange så meget for at indfri regeringens nye klimaplan.

"Grundlæggende skal næsten alting jo laves om i landbruget," siger professoren til bureauet.

Han uddyber, at forskning og udvikling tager tid, og at der derfor kommer til netop nu at skulle udvides i forskningskapaciteten, hvis der skal findes de rette løsninger på f.eks. gødningshåndtering, arealanvendelse, nyt foder, der reducerer metanudslippet fra bøvsende kvæg, og reduktion af kvælstofudledningen.

"Vi vælter os jo ikke i forskere, der er kompetente på de her områder. En del af dem skal først uddannes," siger Jørgen Eivind Olesen.

Som beskrevet af AgriWatch kommer det trecifrede millionbeløb som led i et overordnet statsligt tilskud på 3,8 mia. kr. øremærket regeringens netop lancerede klimaaftale.

Pengene skal ifølge aftalepartnerne – som strækker sig på tværs af Folketinget – være med til at bane vejen for en ambition om at nå et bindende reduktionsmål på 55-65 pct. af udledningerne fra de danske land- og skovbrugssektorer frem mod 2030.

Her er aftalen om grøn omstilling af landbruget 

Landbrugsminister efter aftale: "Jeg måtte sluge en kamel" 

Tænketank savner svar på konsekvenserne, hvis landbruget misser CO2-mål i ny aftale 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch