AgriWatch

Tysk tronskifte vil skabe større spillerum for dansk agroindustri

Prognoserne forud for det tyske kanslervalg tegner til en rødgrøn regering med Olaf Scholz som ny kansler. Det giver muligheder for en styrket eksport af grønne løsninger til den europæiske stormagt ifølge Landbrug & Fødevarer og flere agroselskaber.

Olaf Scholz står ifølge prognoser til at blive Tysklands næste kansler. Posten skal overtages fra Angela Merkel, der besad posten i 16 år. | Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS / X00227

Søndag d. 26. september bliver det afgjort, hvem der skal overtage rollen som kansler, efter Angela Merkel fra partiet Kristendemokraterne træder tilbage efter 16 år på posten.

Ifølge den seneste måling fra Yougov tegner den kommende tyske regering til at blive rødgrøn, og det kan vise sig at blive gunstigt for den danske agroindustri, hvis betingelser for eksport af grønne løsninger til landet mod syd vil stå stærkere.

"Ud fra prognoserne ser det ud til, at Tyskland får en rødgrøn regering, og det vil give flere muligheder for den danske agroindustri. Her er vi på flere områder betydeligt længere fremme end i Tyskland, fordi vi traditionelt har haft en strammere regulering af landbrugsområdet i Danmark," siger Kenneth Lindhardt Madsen, chef for Handel & Marked i Landbrug & Fødevarer, til AgriWatch.

Tyskland er nok det marked sammen med England, hvor der kommer noget skub i fra vores side.

Thorkild Hviid, adm. direktør, JH Agro

Ifølge den seneste måling fra Yougov står Socialdemokratiet (SPD) med Olaf Scholz i spidsen til at tage 25 pct. af stemmerne, mens Armin Laschet og Kristendemokraterne (CDU) står til 21 pct.

Den trejde spidskandiat Annalena Baerbock fra miljøpartiet De Grønne står til 14 pct. og kan meget vel ende med at være parlamentarisk grundlag for SPD.

Her forventer Kenneth Lindhardt Madsen, at en sådan regering vil stramme grebet om kvælstoftabet i den tyske landbrugssektor.

Der er allerede et øget fokus på miljøreguleringen i lyset af, at Tyskland har fået en dom fra EU-domstolen for ikke at have implementeret EU’s nitratdirektiv korrekt. Derfor ser Tyskland pt. ind i store bøder, hvis ikke man inden for en årrække får strammet op på bl.a. kvælstoftabet ift. vandmiljøet.

"Hvis Tyskland får en SPD-ledet regering, hvor De Grønne indgår som parlamentarisk grundlag, vil man alt andet lige kunne forvente en yderligere opstramning på bl.a. miljøreguleringen i Tyskland.," siger Kenneth Lindhardt Madsen og fortsætter:

"Udover presset fra dommen fra EU-domstolen har Tyskland forpligtet sig til at reducere ammoniakudledningen med 29 % frem mod 2030. Forpligtelsen vil kræve en meget betydelig styrkelse af indsatsen fra det nuværende niveau, hvor målsætningen for 2020 var på 5 %."

Den danske agroindustri eksporterede maskiner til Tyskland for 843 mio. kr. i 2020 og er det største eksportmarked for danske landbrugsmaskiner.

Optimisme blandt selskaber

Senere i efteråret drager Landbrug & Fødevarer sammen med en delegation på otte agrovirksomheder ned til Düsseldorf i Tyskland.

Her er målet for selskaberne blandt andet at komme på den tyske teknologiliste, der kan give landmændene gunstige tilskud til at købe de varer, der huserer på listen. En af disse otte virksomheder, som rejser til den vesttyske by er JH Agro.

Thorkild Hviid, der er adm. direktør for agrovirksomheden, deler Landbrug & Fødevarers analyse og ser et nyt vækstpotentiale syd for grænsen.

"Tyskland er nok det marked sammen med England, hvor der kommer noget skub i fra vores side. Vi sætter ressourcer af til at følge med i lovgivningen, og jeg er i løbende kontakt med dem, der svarer til Seges i Tyskland," siger Thorkild Hviid til AgriWatch.

Hvis de grønne får for meget indflydelse i den kommende regering, frygter vi, at man ser meget mere regulering i EU-regi.

Kenneth Lindhardt Madsen, chef for Handel & Marked, Landbrug & Fødevarer

Hos en anden af de otte udvalgte virksomheder Fog Agroteknik ser man også øgede muligheder i en kommende tysk rødgrøn regering.

Producenten af løsninger til gyllehåndtering har været til stede i landet siden 1980'erne, men trange kår for de tyske landmænd har gjort, at eksporten til nabolandet i dag udgør under 10 pct. af omsætningen.

"Vi forventer, at en ny regering kan give et nyt setup for os i Tyskland. Det kan øge vores salg til landet, men jeg tør ikke sige hvor meget," siger Fog Agrotekniks adm. direktør Peter Bredgaard til AgriWatch.

JH Agro havde i 2019/20-sæsonen en bruttofortjeneste på 7,3 mio. kr. og et underskud på 2,8 mio. kr.

For Fog Agrotekniks tilfælde lød samme nøgletal i regnskabsåret 2020 på henholdsvis 9,9 mio. kr. og 1,5 mio. kr.

Tveægget sværd

Det vil dog ikke blot være lutter positivt, hvis SPD kommer til magten med De Grønne i en udslagsgivende rolle.

I Europa vil Tyskland, der spiller en af de største roller i EU-regi, presse på for en højere regulering, der vil have indflydelse på alle EU-medlemslande.

"Hvis De Grønne får meget indflydelse i en kommende tysk regering, så kunne man omvendt også forvente, at den tyske linje på hele den grønne dagsorden inden for rammerne af Green Deal bliver skærpet med stadig flere krav, som vil udgøre en øget udfordring for det at kunne drive et rentabelt landbrugserhverv i EU," siger Kenneth Lindhardt Madsen og fortsætter:

"Det vil være en udfordring, hvis en ny tysk regering anlægger en voldsomt skærpet kurs på det område, som også kan få konsekvenser for EU’s handelspolitik."

Et af de steder, hvor en eventuel rødgrøn regering vil stramme skruen er ved EU-strategien "Farm to Fork".

Strategien har som overordnet formål at sikre en bæredygtig fødevareproduktion til gavn for både forbrugere og miljø. Og det påvirker i høj grad landbruget.

Blandt andet vil strategien opstille specifikke obligatoriske mål for reduceret brug af pesticider, gødning og antibiotika og for økologiens udvikling i EU, og disse kan meget vel blive skærpet i fremtiden med en europæisk stormagt med en måske grønnere ledelse.

Derfor kan valget på Olaf Scholz med stærk indflydelse fra De Grønne blive et tveægget sværd for landbrugssektoren ifølge Kenneth Lindhardt Madsen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch