AgriWatch

Enhedslisten: Ny biogasrapport er en bombe i forhandlingerne

At biogasanlægs CO2-udledning er større end tidligere antaget er en bombe under de nuværende landbrugsforhandlinger ifølge Enhedslisten.

Foto: Jens Dresling

En Rambøll-rapport om biogasanlægs udledning fra den seneste uge bliver en bombe under de igangværende landbrugsforhandlinger.

Rapporten, der er lavet for Energistyrelsen, viser, at det gennemsnitlige metantab fra anlæggene er 2,5 pct, hvilket er dobbelt så meget som først antaget, og det er man tvunget til at forholde sig til ifølge Enhedslistens miljøordfører Peder Hvelplund.

Det skriver Altinget.

"Det er en bombe ind i forhandlingerne, fordi vi bliver nødt til at forholde os til så massiv en udledning. Vi skal gøre regnebrættet op i forhold til 2030-målet, og enhver merudledning tæller med i det regnskab," siger Peder Hvelplund til mediet.

Samtidig kalder Peder Hvelplund det en skandale, at der postes så mange penge ind i en teknologi, der viser sig at have en minimal klimaeffekt. Biogasproduktionen får årligt omkring 4 mia. kr. i støtte.

I den seneste klimafremskrivning vurderes metantabet at udgøre 1 pct. af produktionen. Men Rambølls undersøgelse af 69 af de 144 danske biogasanlæg viser, at den gennemsnitlige metanudledning var på 2,5 pct. På mere end hver femte anlæg slap mere end en tiendedel af metanen direkte ud i atmosfæren.

Tages styrelsens cirkatal i 2030 som udgangspunkt, betyder nye tal for læk, at der i perioden 2020-30 udledes metan svarende til 5,3 mio. CO2-ækvivalenter. 3,1 mio. ton CO2e mere, end under de nuværende antagelser.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch