AgriWatch

Landbrugsstyrelse: "Markant risiko" for at EU-midler ikke kan hjemtages

Ifølge embedsmænd kan dansk landbrug risikere at miste EU-støtte, fordi for mange midler bliver kanaliseret over i landdistriktsprogrammet.

Foto: Anthon Unger

Beslutningen om at flytte syv procent fra den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet i 2022 har været præget af uro på de indre politiske linjer.

Det skriver Altinget.

Mediet har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at embedsmænd i Landbrugsstyrelsen advarede om manøvren med at flytte syv procent fra søjle et til søjle to, da der allerede er tilført mange EU-midler til grønne ordninger.

"Hjemtagningen er allerede udfordret med det store program, og der er en markant risiko for, at midlerne ikke kan hjemtages," lød det i et baggrundsnotat fra Landbrugsstyrelsen.

De indstillede derfor i februar til en fleksprocent på nul procent.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) afviser bekymringen over for Altinget og henviser til, at EU's regler giver mulighed for at bruge pengene over tre år.

Det var i februar, det kom frem, at fordelingen af landbrugsstøtte igen i 2022 medfører, at syv pct. bliver til grønne tiltag i landdistriktspuljen.

"Det er positivt, at regeringen fastholder den såkaldte fleksprocent for landbrugsstøtten på syv pct. Det giver en afklaring og stabilitet for landmændenes indtjening i 2022, som er det sidste år med nuværende programperiode," udtalte Søren Søndergaard dengang i en skriftlig kommentar til AgriWatch.

Han fortalte, at han mener, fleksprocent også fremadrettet skal holdes på et stabilt niveau, da det giver bedre mulighed for at planlægge investeringer på bedrifterne.

For 2022 indeholder landdistriktsmidlerne en pulje med samlet bevilling på over 2 mia. kr. Puljen er vokset blandt andet fordi, at den indeholder mere end 400 mio. kr. i genopretningsmidler fra EU efter coronakrisen.

Mere fra AgriWatch

Forventninger til fransk høst styrtdykker

Tørken raser videre i Frankrig, og det får forventningerne til årets majshøst til at tage et stort dyk. Prognoserne over udbyttet rammer nu det laveste niveau i mindst et årti.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch