AgriWatch

Mette Frederiksen forventer svære landbrugsforhandlinger

Regeringen er "snart" klar med klimaudspil på landbrugsområdet. Det vil balancere arbejdspladser og klima.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Folketingets partier er langt fra enige om, hvor meget landbruget kan eller skal bidrage til klimaet. Men nu skal der findes et svar.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler i partilederdebatten tirsdag, at regeringen "snart" vil fremlægge et udspil til klimaforhandlingerne på landbrugsområdet.

"Det bliver svære forhandlinger. Vi skal sikre, at der bliver passet bedre på klimaet og naturen, men samtidig også sikre, at man fortsat går på arbejde i landbruget og fødevareerhvervet," siger Mette Frederiksen.

Hun lægger dermed op til, at der skal tages hensyn til erhvervet, selv om regeringen og støttepartierne efter valget i 2019 opstillede målsætningen om 70 procents reduktion i drivhusgasserne i 2030.

Det mål har Venstre tilsluttet sig. Men Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er bekymret for, om regeringen vil gå så langt, at det vil koste erhvervet dyrt på arbejdspladser og indtjening.

"I sidste uge havde jeg lejlighed til at besøge fødevareforbundet NNF. De er bekymrede for de tusindvis af mennesker, der har job i den danske fødevaresektor," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han efterlyser, at regeringen melder hurtigt ud om udspillet, så der kan skabes klarhed for erhvervet om, hvad der er på vej.

Statsminister Mette Frederiksen har ligesom Venstres formand flere gange understreget, at hun ønsker at bevare arbejdspladserne i landbruget.

Dermed er Mette Frederiksen i gang med at forventningsafstemme med støttepartierne, der har store grønne ambitioner på landbrugets vegne.

Eksempelvis har Enhedslisten foreslået, at en femtedel af det danske landbrugsareal frem til 2030 skal omlægges til skov, vild natur og græsarealer. Det svarer ifølge en opgørelse fra TV2 til et areal større end Fyn og Bornholm lagt sammen.

Mette Frederiksen udfordrer på den baggrund Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, på de mulige konsekvenser af partiets politik:

"Vi deler 70 procentsmålsætningen på klimaområdet, men som socialdemokrat er jeg meget optaget af, at der også er et arbejde for folk at stå op til om morgenen. Hvis konsekvensen af landbrugsforhandlinger er øget arbejdsløshed, så er det vel ikke den danske måde at gøre det på?," spurgte Mette Frederiksen.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen gik et skridt videre og talte om "klimaegoisme" fra Enhedslistens side.

Mai Villadsen forventer dog, at der kan skabes grønne arbejdspladser som erstatning.

"Vi er heldigvis gode til at omstille os i Danmark," siger Mai Villadsen.

Balancen mellem klima og arbejdspladser vil dog være udgangspunktet for regeringens udspil, understreger Mette Frederiksen.

"Fødevareerhvervene i Danmark er ikke alene kendetegnet ved at repræsentere mange arbejdspladser, men også gode arbejdspladser. Vi skal gøre det grønnere end i dag. Det hører jeg også landbruget selv sige," siger Mette Frederiksen.

Hun kalder dansk landbrug for et af "verdens bedste", der dog skal "forfines og forbedres" med aftalen.

"Vi skal lave en aftale på landbrugsområdet, som både sikrer gode resultater på klimaområdet og på beskæftigelsesområdet," siger Mette Frederiksen.

Ifølge AgriWatch kommer landbrugsudspillet ikke i denne uge.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch