L&F om Radikales planteudspil: Glem ikke den animalske produktion

De Radikales planteudspil møder opbakning fra Landbrug & Fødevarer. Et øget fokus på plantebaserede fødevarer må dog ikke være på bekostning af den animalske produktion, siger direktør.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Et planteudspil på flere milliarder kr. fra De Radikale får anerkendende nik fra Axelborg.

Landbrug & Fødevarer bakker op om alle forslag, der kan styrke erhvervet, men et forøget fokus på plantebaserede fødevarer må ikke gå ud over den animalske produktion.

Det siger Anders Klöcker, erhvervs- og forskningsdirektør i Landbrug & Fødevarer, i et skriftligt svar til AgriWatch.

"Vi vil være meget imod, at man prioriterer forskningsmidler til dette nye område på bekostning af den videre klimaomstilling af den animalske produktion. Det er i den animalske produktion, vi har den store eksport, de mange arbejdspladser," siger Anders Klöcker og fortsætter:

"Når der nu ikke er udsigt til, at verdens forbrugere vil fravælge gode, danske og klimavenlige animalske fødevarer, skal vi også satse på at gøre den produktion klimaneutral, som vi allerede arbejder på i erhvervet."

Et led i partiets udspil er igangsættelsen af et pilotprojekt, der skal skabe en andelsforening for planter til mennesker.

Derved håber De Radikale at et nyt landmandsejet andelsselskab ser dagens lys, hvor danske planter forarbejdes, sælges og eksporteres. Partiet ønsker, at 5 mio. kr. årligt afsættes til projektet i perioden 2022-24.

"Andelstanken er fantastisk og har dannet grundlag for branchens største virksomheder og gjort dem til globale mastodonter. I Danmark dækker andelsselskaberne hele værdikæden og producerer også plantebaseret. Så om der ligefrem er behov for en ny bevægelse er svært at sige, men formen har ført meget godt med sig i det danske fødevareerhverv," siger Anders Klöcker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også