S skyder påstand om klimanøl ned: "Vi vil være brobygger"

Landbrugsordfører i Socialdemokratiet kalder det unfair, at regeringen beskyldes for klimanøl af støttepartier.
Foto: PR
Foto: PR

Regeringens støttepartier frygter nøl i klimaforhandlingerne for landbruget. Partierne mener, at der bliver nølet i de forestående forhandlinger og vil have omdiskuteret udspil præsenteret.

Støttepartier frygter landbrugsnøl efter udskudt klimaplan

Den køber landbrugsordfører Anders Kronborg (S) dog ikke.

"De kommende landbrugsforhandlinger er afsindigt vigtige. Både for klima og for at sikre job og beskæftigelse i landdistrikter. Det har stort fokus for os, at slagteriarbejdere har job efter en aftale," siger Kronborg til AgriWatch og tilføjer.

"Vi synes ikke, at kritikken om klimanøl er fair fra støttepartier. Vi ønsker at indtage en rolle som brobygger og forsøge at samle partierne. Det er ikke uambitiøst," siger ordføreren.

Naturforening om udskudt klimaplan: Vi kommer ingen vegne

Landbrugsminister Rasmus Prehn har senest kaldt til dialog med landbrug og organisationer, efter at ministeren har begravet et udspil, der varudarbejdet af tidligere minister Mogens Jensen, men nu vil regeringen inddrage parterne i landbruget til dialog forud for forhandlinger på klimaområdet.

Anders Kronborg peger på, at flere partier har nikket ja til Paris-aftalen og fælles klimamål om at reducere klimagasser med 70 pct. i 2030. Derfor forventer regeringens partiet, at folketingets partier går konstruktivt ind til de kommende forhandlinger.

Sænker I ikke processen, når I havde udspil klar?

"Vi tror, at efter en bred minkaftale, at der er store ønsker om, at vi kan begrave stridsøksen på landbrugsområdet, der har haft konsekvenser for rammevilkår. Det har haft konsekvenser for landmandens drift, når der er skiftende flertal. Derfor er det vigtigt at tilstræbe en bred aftale, så der er langsigtede rammevilkår, og at vi undgår skift i politikken. Derfor vurderer vi, at en inddragende proces, som vil tage tid, er at foretrække. Vi har tårnhøje ambitioner," siger Anders Kronborg.

Han hilser ved samme lejlighed SFs forslag til forhandlingerne for velkomne, og han mener, at det er forslag, som skal undersøges og beregnes nærmere.

SF vil sænke landbrugets CO2-udslip med 4,3 millioner ton inden 2025

Var det oprindelig udspil for hårdt for landbruget?

"Når vi skal nå 70 pct, er det ikke nok med solceller på traktorer eller at skifte lys i stalden lys ud til LED. Vi kommer til at diskutere udtagning af landbrugsjord. Vi har fremlagt kostråd om mere grønt og mindre kød. Der vil være grønne tiltag, vi skal drøfte. Vi vil være brobygger mellem årtiers kamp på landbrugsområdet. Den politiske kampplads skal væk"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også