AgriWatch

Avis: Heunicke kendte også til truslen fra minkmutationer

Sundhedsminister Magnus Heunicke kendte til faren for minkmutationer mindst lige så længe som den tidligere fødevareminister Mogens Jensen.

Foto: Emil Helms

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) var ikke den eneste minister, der den 22. september blev oplyst om, at virusmutationer i mink potentielt kunne true en kommende vaccine mod coronavirus.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kendte mindst lige så længe til truslen efter at være blevet informeret om indholdet i et notat fra Statens Serum Institut (SSI) den 22. september.

Det skriver Dagbladet Information.

Avisen har gennemgået regeringens redegørelser for forløbet samt fortroligstemplede dokumenter fra sundhedsmyndighederne.

Dermed har Magnus Heunicke ligesom Mogens Jensen kendt til truslen fra minkmutationer i flere uger uden at oplyse Folketinget og befolkningen, skriver Dagbladet Information.

Det får kritik af Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

"Det er simpelthen ikke godt nok. Der er der brug for, at man er anderledes handlekraftig. Jo tidligere man havde handlet, jo mindre var problemet blevet. Det er der ingen tvivl om," siger Hans Jørgen Kolmos til Dagbladet Information.

Det var først den 12. oktober, at daværende fødevareminister Mogens Jensen fortalte offentligheden i et interview med TV MidtVest, at minkmutationer kunne true vacciner.

Her fortalte han, at det var en del af baggrunden for, at regeringen den 1. oktober besluttede, at smittede minkfarme og minkfarme i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm skulle aflives.

Siden annoncerede regeringen den 4. november, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel af hensyn til folkesundheden.

Magnus Heunicke udtaler i en kommentar til Dagbladet Information, at "Miljø- og Fødevareministeriet har haft til opgave at orientere partierne om beslutningen og baggrunden herfor" med henvisning til beslutning om at aflive smittede mink i zonen på 7,8 kilometer.

Han skriver videre til avisen, at "regeringen har løbende været i kontakt med ordførerne fra Folketingets partier om mutationer i mink, i takt med at vores styrelser har fået viden om denne problemstilling".

Mere fra AgriWatch

Første skib fra Ukraine afvist af køber

Det første skib, som forlod en ukrainsk havn fyldt med korn, er blevet afvist af sin køber på grund af lang leveringstid. Skibet flyder nu rundt og venter på en ny køber.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch