Partier kritiserer tempo i regeringens aflivningsstrategi

Både tempoet og strategien for at komme coronavirus blandt danske mink til livs er under beskydning fra flere politiske ordførere på Christiansborg.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Aflviningen af danske mink, der er smittet med coronavirus, går ikke hurtigt nok.

Det mener flere partier på Christiansborg, som AgriWatch har talt med.

"Vi mener, tempoet er for langsomt. Når tempoet er, som det er, så når vi ind i pelsningssæsonen, hvor vi kunne pelse raske dyr og holde avlsdyrene tilbage," siger Lise Bech, landbrugsordfører i Dansk Folkeparti, til AgriWatch.

Minkformand kritiserer tempoet for aflivninger

Hun istemmer dermed holdningen, som Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, tidligere på dagen fremførte.

Lise Bech vil ikke forholde sig til, om Dansk Folkeparti er indstillet på at afsætte flere midler til aflivningsstrategien, fordi partiet ikke støtter den nuværende strategi.

"Jeg mener slet ikke, at vi skal slå raske mink ned. Vi vil have ændret strategien i stedet. Vi kommer til at få ministeren i samråd om strategien, men det er nu, at vi skal reagere, for det er menneskers levebrød, som bliver trukket væk under dem på et usikkert grundlag," siger Lise Bech.

Venstres Erling Bonnesen er enig i, at tempoet i den nuværende aflivningsstrategi er for langsomt. Derfor vil landbrugsordføreren have minkavlerne til at bidrage til aflivningen.

"Tempoet er ikke hurtigt nok, og det ligner, at regeringen famler i blinde. Opgaven med at øge tempoet kan løses med avlerne, og det er min fornemmelse, at avlerne vil bidrage," forklarer Erling Bonnesen.

AgriWatch har uden held forsøgt at få en kommentar om sagen fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

Revser strategien

Hos SF, der tidligere har advokeret for et forbud mod minkproduktion herhjemme, vækker det bekymring, at arbejdet med at aflive mink er fortaget af personer uden en professionel baggrund.

"Jeg er enig i, at aflivningen skal gå så hurtigt, som det overhovedet kan. Derfor synes jeg også, vi kan overveje, om der kan hentes professionelt udenlandsk personale ind. Alle muligheder skal overvejes, så der kommer flere professionelle medarbejdere på opgaven. I det nuværende tempo virker det som sisyfosarbejde, når man ikke kan aflive i samme tempo, som smitten spreder sig, " siger landbrugsordfører Carl Valentin til AgriWatch.

Skal minkavlere selv have lov til at bidrage med at aflive egne besætninger?

"Det skal være en faglig vurdering. Det er ikke en vurdering, jeg kan lave. Men det er værd at overveje alle metoder, man kan tage i brug, mens det foregår forsvarligt og hurtigt."

SF-ordføreren har anmodet om en hasteforespørgselsdebat med fødevareministeren i næste uge.

Dansk Folkepartis Lise Bech er meget kritisk over den nuværende aflivningsstrategi, som er sat i værk. Hun vil have regeringen med fødevareministeren i spidsen til at ændre strategien.

"Jeg synes, at det er en helt forkert strategi. Det er vanvittigt at slå raske mink ned," siger Lise Bech

Det støtter Venstre, der mener, at regeringen har kørt enegang i sagen.

"På det nuværende grundlag sætter vi spørgsmålstegn ved regeringens strategi om at aflive mink i en radius af 7,8 kilometer. For mig at se virker det som om, at regeringen stikker en finger i vejret. Det virker ikke til, at der er et fagligt solidt grundlag," siger Erling Bonnesen til AgriWatch.

Vil sikre produktionen

Venstres ordfører tilføjer, at der fredag i sidste uge var en teknisk orientering af området, hvor det ifølge politikeren kom frem, at smitten af coronavirus ikke er luftbåren. Derfor kalder han den nuværende strategi for forkert.

"Folkesundheden er vigtig. Det er mennesker først, men vi skal også sikre en minkproduktion i fremtiden. Når man afliver sunde besætninger tæt på pelsningssæsonen, risikerer vi, at det koster den danske minkproduktion livet. Det ligner, at regeringen udøver magtmisbrug i sagen, og jeg håber, at regeringen vil indgå i samarbejdet med erhvervet om at have fokus på de syge mink," siger Erling Bonnesen.

På mødet orienterede Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, også om en bekymring om, at virusset måske kan mutere sig, så en eventuel vaccine ikke vil virke.

Venstre-politikeren vil have ministeren i samråd om, hvordan regeringen vil sikre minkproduktionen i Danmark, og herunder hvordan avlsarbejdet kan fortsætte i branchen. Det kan ifølge Erling Bonnesen ske i samme ombæring, som Mogens Jensen er kaldt i samråd af en række partier, der ønsker forbud mod minkproduktion i Danmark. Dette forbud er dog ikke et, Venstre bakker op om.

Merrild: Vi risikerer at tømme Danmark for mink

Vestjyske borgmestre vil have regering til at genoverveje minkaflivninger 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også