AgriWatch

Notat: Aflivning af raske mink bygger på usikkert grundlag

Beslutningen om at aflive raske mink inden for en radius af 7,8 kilometer af en smittet besætning er truffet på et usikkert grundlag, viser notat fra Dansk Veterinær Konsortium.

Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Ritzau Scanpix

At raske mink inden for en radius af 7,8 kilometer af en coronasmittet besætning skal aflives hviler på et usikkert grundlag.

Det fremgår af et notat fra Dansk Veterinær Konsortium, der udgøres af en række fagpersoner ved Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Notatet beskriver, at afstanden mellem minkfarmene spiller en rolle i, hvor stor risikoen for smitte er, men hvilket afstandparameter der skal benyttes er der usikkerhed omkring.

Læs hele notatet her.

Notatet henviser til de informationer, som man fik ved de 20 første smittede minkfarme. Medianværdien her lyder på 1,06 kilometer med percentiler på 06-7,8 kilometer. Derved har regeringen benyttet sig af den maksimale værdi som grænse.

"Kriterier til udvælgelse af hvilke omkringliggende besætninger, der bør aflives er behæftet med stor usikkerhed, på grund af den manglende påvisning af risikofaktorer," står der i notatet.

I Holland var strategien kun at aflive minkbesætninger, der var ramt af smitte. Denne strategi har ikke vist sig at virke ifølge notatet.

Man ved dog ikke endnu, hvordan smitten flyttes fra én minkfarm til en anden. Men ser man på den geografiske oversigt over, hvilke minkfarme der er blevet ramt, er afstanden for nu det bedste kriterium at gå ud fra.

"Om denne øgede risiko tæt ved smittede farme alene er relateret til det humane smittetryk blandt personer relateret til mink er endnu uvist, da det har ikke endnu været muligt at udpege andre risikofaktorer, der driver spredningen," står der i notatet.

Aflivningen af omkringliggende minkfarme, som ikke har været ramt af et smitteudbrud, vil reducere antallet af mulige besætninger, som kan smittes, skriver notatet.

Mere fra AgriWatch

Kåre Flye Andersen overtog familiens mindre landbrug og renteswap

DEN NÆSTE GENERATION: Kåre Flye Andersen udlever sin drøm om at drive familiegården videre som et mindre, økologisk landbrug. Han har ingen ambitioner om, at det skal være større, for han har frihed og tid. Skulle han overtage gården i dag, havde han dog taget andre valg. For med gården kom en renteswap, der har tag om hans økonomi flere år endnu.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch