Notat: Aflivning af raske mink bygger på usikkert grundlag

Beslutningen om at aflive raske mink inden for en radius af 7,8 kilometer af en smittet besætning er truffet på et usikkert grundlag, viser notat fra Dansk Veterinær Konsortium.
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Ritzau Scanpix
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Ritzau Scanpix

At raske mink inden for en radius af 7,8 kilometer af en coronasmittet besætning skal aflives hviler på et usikkert grundlag.

Det fremgår af et notat fra Dansk Veterinær Konsortium, der udgøres af en række fagpersoner ved Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Notatet beskriver, at afstanden mellem minkfarmene spiller en rolle i, hvor stor risikoen for smitte er, men hvilket afstandparameter der skal benyttes er der usikkerhed omkring.

Læs hele notatet her.

Notatet henviser til de informationer, som man fik ved de 20 første smittede minkfarme. Medianværdien her lyder på 1,06 kilometer med percentiler på 06-7,8 kilometer. Derved har regeringen benyttet sig af den maksimale værdi som grænse.

"Kriterier til udvælgelse af hvilke omkringliggende besætninger, der bør aflives er behæftet med stor usikkerhed, på grund af den manglende påvisning af risikofaktorer," står der i notatet.

I Holland var strategien kun at aflive minkbesætninger, der var ramt af smitte. Denne strategi har ikke vist sig at virke ifølge notatet.

Man ved dog ikke endnu, hvordan smitten flyttes fra én minkfarm til en anden. Men ser man på den geografiske oversigt over, hvilke minkfarme der er blevet ramt, er afstanden for nu det bedste kriterium at gå ud fra.

"Om denne øgede risiko tæt ved smittede farme alene er relateret til det humane smittetryk blandt personer relateret til mink er endnu uvist, da det har ikke endnu været muligt at udpege andre risikofaktorer, der driver spredningen," står der i notatet.

Aflivningen af omkringliggende minkfarme, som ikke har været ramt af et smitteudbrud, vil reducere antallet af mulige besætninger, som kan smittes, skriver notatet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også