AgriWatch

Corona-aflivning af mink kan begynde: Aftale på plads

Minkavlere vil blive kompenseret for aflivning af mink i forbindelse med coornaindsats, lyder det i ny politisk aftale.

Der er indgået en politisk aftale om kompensation for aflivede mink. | Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix

Der er onsdag aften indgået en aftale om, hvordan minkavlere skal kompenseres, hvis deres besætning aflives for at inddæmme coronasmitte. Det oplyser Fødevareministeriet.

Manglen på en sådan aftale har betydet, at en masse-aflivning af en million mink onsdag blev droppet.

Ifølge Fødevareministeriet skal der aflives 150 besætninger af mink aflives som led i indsatsen for at inddæmme coronasmitten.

Det bliver Fødevarestyrelsen, der står for aflivningerne sammen med Beredskabsstyrelsen. De oplyste tidligere onsdag, at de står klar torsdag morgen.

Over 200 mand vil blive involveret i aflivningerne, oplyser ministeriet.

Minkavlerne vil blive kompenseret økonomisk

Minkfarme med smitte vil blive kompenseret for 20 pct. af deres driftstab. Minkfarme uden smitte vil blive fuldt kompenseret.

I forvejen har fødevareminister Mogens Jensen (S) varslet aflivninger. Det skete på et pressemøde tidligere i oktober. Her lød det dog, at op mod 100 minkbesætninger skulle aflives. Nu er der altså tale om endnu flere.

På samme pressemøde kom det frem, at smitten på minkfarmene har ikke været uden menneskelige konsekvenser, sagde Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut.

En del af de coronasmittede Hjørring og Frederikshavn har fået smitten fra mink. Coronasmitten har været på nordjyske minkfarme og en enkelt minkfarm på Læsø.

Men onsdag kom det frem, at smitten havde bredt sig til en midtjysk minkfarm. Det første coronatilfælde blandt mink blev registreret på en minkfarm i Nordjylland 17. juni. Siden da er antallet af smittede minkbesætninger steget voldsomt.

Masseaflivning af mink udskudt: Ingen aftale om kompensation

Mere fra AgriWatch

Cheføkonom: Flere landbrug bliver skubbet hen mod kanten

De stigende omkostninger presser nu efterhånden danske landmænd så meget, at det er alvorligt, ifølge cheføkonom i L&F. Tre kriser oveni hinanden og eksploderede energipriser tvinger landmænd til at sende omkostningerne videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch