Transportudspil om biobrændstoffer møder skarp kritik

Både støttepartier og eksperter retter en hård kritik mod regeringens transportudspil, der skal baseres på raps. "Vanvittigt," mener lektor i energi- og ressourceeffektivitet.
Foto: Morten Lau-Nielsen/IND
Foto: Morten Lau-Nielsen/IND

Regeringens transportudspil, der lægger op til, at Danmark skal satse på biobrændstoffer så som raps, møder skarp kritik fra flere kanter.

At bruge raps og sukker til brændstof betyder, at råvarer, som normalt bruges til fødevarer, skal produceres andetsteds, som typisk vil forårsage skovrydning i udlandet, skriver Politiken.

Kritikken kommer fra støttepartier og eksperter, hvor Jannick Schmidt, der er lektor hos Aalborg Universitet og har forsket i energi- og ressourceeffektivitet, kalder udspillet for "vanvittigt".

"Det er med to tykke streger under en dårlig idé. Mange førstegenerationsbiobrændstoffer udleder lige så mange eller flere drivhusgasser sammenlignet med mineralsk diesel eller benzin. Og derudover har de en voldsom effekt på biodiversitet, når de skal erstattes ved at rydde skov andre steder," siger Jannick Schmidt til mediet.

Af andre kritikere indgår blandt andet Radikale Venstre, Enhedslisten og Rådet for Grøn Omstilling.

Klimaminister Dan Jørgensen understreger over for mediet, at regeringen vil væk fra førstegenerationsbrændstoffer.

"Regeringen vil netop aktivt gå ind og hjælpe til med at sikre, at biobrændstoffer med højere CO-fortrængning ud fra et ’vugge til grav’-princip får en naturlig konkurrencefordel," skriver Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til mediet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også