AgriWatch

Støttepartier vil have mere klimafokus i finanslovsforslag

Regeringen skal ikke tro, den kan sætte sig på den store corona-krigskasse i finansloven, siger De Radikale.

Sofie Carsten Nielsen, politisk ordfører hos De Radikale | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Det er helt uholdbart, at regeringen i sit finanslovsforslag ikke prioriterer klimaet højere. Sådan lyder det fra støttepartierne De Radikale og SF.

Regeringens finanslovsforslag præsenteres senere mandag, men der er allerede sluppet en del elementer ud i pressen. Og klimaet bliver et nøgleemne, slår politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen (R) fast.

"Der er fornuftigt nok afsat milliarder til corona-håndtering. Men klimakrisen er en lige så stor krise, og vi kan slå flere fluer med et smæk ved at investere i grøn omstilling, som kan skabe nye job og nye muligheder," siger Sofie Carsten Nielsen.

"Den kasse skal regeringen ikke sætte på sig på selv. Den skal bruges til grøn omstilling og reduktion af CO2," siger hun.

Ikke mindst regeringens disponering af 9,2 mia. kr. på finansloven for næste år til økonomiske tiltag på grund af coronakrisen lægger stramme bånd råderummet.

Regerings finanslovsforslag afsætter blot 1,5 mia. kr. til forhandlinger med partierne. Det er 600 mio. kr. mindre end sidste år.

"Det er fornuftigt med en buffer i forhold til corona, hvis der kommer nye udfordringer. Men vi kommer til at være med til at sætte retning på pengene og ikke bare overlade det til regeringen," siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun køber ikke præmissen om, at alt andet må vige i lyset af coronaens greb om landets økonomiske strube.

"Det går ikke an at udskyde tingene hele tiden. Der skal tages skridt hvert eneste år på finansloven mod en grøn omstilling. Vi kan eksempelvis tage hånd om de hårdt pressede eksportvirksomheder ved at lave et grønt investeringsvindue, så de kan kan investere i teknologi til grøn omstilling. Det nedbringer CO2 og vil samtidig hjælpe dem godt igennem krisen," siger hun.

Udtagning af landbrugsjord og omstilling af transportsektoren er andre ting, som De Radikale peger på, skal sættes i gang allerede i denne finanslov.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr ønsker et større klimafokus fra regeringen.

"Det er håbløst gammeldags at se investeringer i den grønne omstilling som udgifter på næste års finanslov," skriver Olsen Dyhr på Facebook.

"Det er langsigtede investeringer. Måske de mest profitable for de kommende generationer overhovedet. Regeringen snakker, men jeg ser meget lidt handling."

"Her skal der sættes et markant beløb af ud over den forhandlingsramme, som regeringen har sat af. Ellers svigter vi," skriver hun.

Mere fra AgriWatch

DLG er klar til at levere non-gm soja igen

Efter to måneders afbrudt forsyning, er det lykkedes grovvarekoncernen at få fat i partier, så der igen kan leveres non-gm soja til mælkeproducenterne. Priserne vil dog være højere, melder vicekoncerndirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch