AgriWatch

Greenpeace: Basér ikke soja-handlingsplan på certificeringsordninger

De to mest udbredte certificeringer for soja tillader, at en certificeret virksomhed stadig kan eje farme, hvor der ryddes skov. Det skriver Greenpeace i et debatindlæg.

Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

En kommende soja-handlingsplan mod afskovning i Danmark og i EU bør ifølge lobbyorganisationen Greenpeace ikke baseres på certificeringsordninger.

Det skriver Tarjei Haaland og Kristine Clement, der hhv. er kampagneleder for landbrug og skov samt klima- og energirådgiver i Greenpeace, i et debatindlæg i Altinget.

"Den mest grundlæggende svaghed ved certificeringsordninger er, at de ikke tager højde for problemet med vækst. Selv hvis Danmark kan øge sin efterspørgsel på certificeret soja, vil sojaen fra afskovning bare blive købt af andre lande, så længe den totale efterspørgsel er uændret eller i vækst," skriver duoen.

De fremhæver, at de to mest udbredte certificeringer for soja, RTRS- og ProTerra, tillader, at en certificeret virksomhed eller producent både kan eje certificerede farme og farme, hvor der fortsat ryddes skov.

Fremhæver europæisk samarbejde

Danmark aftager samlet under 1 pct. af verdens sojaproduktion.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har udtalt, at han i løbet af efteråret vil lave en handlingsplan for en forbedret sojaimport i løbet af efteråret.

Landbrug & Fødevarer meddelte onsdag, at dansk landbrug har en samlet ambition om, at al soja, som danske landmænd køber til brug i foder, senest i 2025 skal være verificeret af en tredjepart.

Danish Crown har en ambition om, at andelsselskabet senest i 2025 vil have sikret, at svinene hos Danish Crowns andelshavere får foder med soja, som kommer fra producenter, der ikke er taget i brug efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov.

DLG har meldt ud, at selskabet i 2025 vil have 100 pct. verificeret soja, der skal ske gennem den europæiske brancheorganisation Fefac.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch