AgriWatch

Grønne organisationer vil flytte penge fra landbrugsstøtten over til klimainvesteringer

Den nye budgetaftale åbner op for, at regeringen kan flytte penge fra den direkte landbrugsstøtte til grønne investeringer. Det bør udnyttes, mener flere grønne NGO’er. En tikkende bombe, mener landbruget.

Foto: PR/Novo Nordisk Fonden/E+

Med den nye EU-aftale i hånden er det muligt at flytte 40 pct. af den direkte landbrugsstøtte over til landdistriksprogrammet, som understøtter klimatiltag i landbruget.

Den mulighed bør regeringen benytte sig af for at opnå deres 2030 målsætning og en 70 pct. reduktion af drivhusgasser.

Det siger flere klimaorganisationer til Altinget.

”Vi ser et potentiale i at øremærke mere landbrugsstøtte til klimaforbedringer og klimaprojekter på landbrugsbedrifterne. Det gør det nemmere at finansiere den type tiltag, og vi synes i høj grad, det er noget, Danmark bør udnytte,” siger programleder Michael Minter til Netmediet.

Mens Leif Bach Jørgensen seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling kalder initiativet for ”fremragende”.

Ideen bekymrer flere landbrugsorganisationer, som peger på, at landmændene i forvejen rammes af, at de samlede midler til landbruget skrumper med 10 pct. i den nye EU-budget, der træder i kraft i 2021.

"Det er en tikkende bombe, som potentielt kan underminere mange landmænds økonomi,” har formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, tidligere sagt i en pressemeddelelse.

L&F om EU's budgetaftale: Elementer giver grund til bekymring 

EU's budget for 2021-27 udgør sammen med genopretningsfonden13.580 mia. kr. Der er afsat 2600 mia. kr. til landbrugsområdet i hele perioden.

Budgettet mangler fortsat at blive stemt igennem i Kommissionen.

Mere fra AgriWatch

Cheføkonom: Flere landbrug bliver skubbet hen mod kanten

De stigende omkostninger presser nu efterhånden danske landmænd så meget, at det er alvorligt, ifølge cheføkonom i L&F. Tre kriser oveni hinanden og eksploderede energipriser tvinger landmænd til at sende omkostningerne videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch