AgriWatch

Organisationer glæder sig over EU-aftale men tvivler på effekten

EU's budgetaftale sender et stærkt signal om den grønne omstilling ifølge Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening. At medlemslandene i højere grad selv kan bestemme, hvordan midlerne skal vægtes mellem de to søjler, er dog kritisabelt.

Foto: Joachim Adrian

At EU's medlemslande nu kan flytte op til 40 pct. af landbrugsstøtten til landdistriktspuljen beretter om et øget fokus på natur, klima og biodiversitet ifølge Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, men at medlemslandene er fri til selv at bestemme medfører en risiko for skævvridning landene imellem.

Således mener Økologisk Landsforening, at medlemslandene ikke selv burde bestemme, hvor meget der skal overføres fra den direkte støtte til landdistriktspolitikken, skriver Information.

"Når du giver mulighed for at flytte op til 40 procent, vil nogle lande gøre det, andre vil ikke. Det skaber en større forskel mellem landene. Man burde have garanteret en større grøn omstilling ved at fastsætte et mindstebeløb til fællesgoder i søjle 1 frem for at lave en åben mulighed," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef hos Økologisk Landsforening, til Information.

Medlemslandene kan også gå den anden vej rundt og overføre op til 25 pct. af landdistriktsstøtten (søjle 2) til den direkte støtte (søjle 1), hvilket også møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforening.

AgriWatch har tidligere beskrevet, at Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, også har kritiseret de vide muligheder for omfordeling. Det vil gå ud over landmændenes bundlinje samt konkurrenceevne, sagde han i en pressemeddelelse.

"Det vil i sidste ende undergrave det fælles i EU’s landbrugspolitik," siger Martin Merrild i pressemeddelelsen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch