AgriWatch

Landdistrikter og landbrug kræver 2030-plan for coronaramte yderkommuner

Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd vil have en plan for at skabe flere job i yderområder.

Foto: Casper Dalhoff

Når dansk økonomi skal genoprettes efter coronakrisen, risikerer det at skabe større forskel mellem land og by. Derfor bør partierne på Christiansborg iværksætte en 2030-plan, som skal skabe særlig vækst i landdistrikterne.

Det mener interesseorganisationerne Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd, der onsdag offentliggør 29 forslag til tiltag, som skal sikre, at coronakrisen ikke skævvrider Danmark. Det skriver Avisen Danmark.

Avisen Danmark har tidligere fortalt, hvordan analyser fra de to organisationer og tænketanken Cevea har vist, at land- og yderkommuner kom til at betale dyrt for finanskrisen, der ramte Danmark i 2008, og hvordan bykommuner lykkedes med at skabe markant flere arbejdspladser end i land- og yderkommunerne. Organisationerne frygter nu, at den udvikling vil gentage sig efter coronakrisen. Derfor er der brug for særligt at tilgodese land- og yderkommuner, mener de.

"Vi ved, at der skal noget særligt til, og at der skal være et særligt fokus på landdistrikterne, når du ser på erfaringerne fra finanskrisen," siger direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung til avisen Danmark.

I 2030-planen vil landdistrikterne og landbruget fastsætte tre overordnede mål for den økonomiske udvikling i land- og yderkommunerne: Der skal skabes mindst fem pct. flere private arbejdspladser i 2030, væksten skal være lige så stor på landet som i byerne, og ledigheden i land- og yderkommuner skal falde til niveauet før coronakrisen.

For at nå det mål, foreslår organisationerne blandt andet, at alle politiske forslag bliver vurderet i forhold til effekten på landdistrikterne, så der ikke vedtages tiltag, der hæmmer væksten uden for byerne. Derudover skal blandt andet infrastrukturen uden for de større byer styrkes, ligesom der skal ydes særlig støtte til grønne virksomheder, der placeres i et landdistrikt.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortæller i et skriftligt svar til avisen Danmark, at nogle af organisationernes forslag allerede er på tegnebrættet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau op vegne af Avisen Danmark)

Mere fra AgriWatch

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch