Regeringen afsætter millionbeløb til biogas

For at fremme den grønne omstilling i industrien vil regeringen tilføre sammenlagt 230 mio kr. årligt til biogas og andre grønne gasser fra 2025. (Opdateret med kommentarer fra Landbrug & Fødevarer)
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Biogas skal være en del af løsningen til den grønne omstilling i industrien.

Af den grund afsætter regeringen 95 mio. kr. i 2024 til biogas og andre grønne gasser, som hæves til 230 mio. kr. årligt fra 2025.

Det udmelder regeringen i den første del af en ny klimaplan, som er blevet fremlagt onsdag.

I klimaplanen står der, at grønne gasser er en nødvendighed for industrien, hvor grøn strøm ikke kan bruges.

I samme ombæring melder regeringen ud, at der er afsat 900 mio. kr. i perioden 2020-24 i tilskudspleje til elektrificering og energieffektivisering i industrien.

Samtidig bliver der fremadrettet behov for helt nye løsninger.

"Derfor vil regeringen også indgå i et tæt samarbejde med Klimapartnerskabet for den finansielle sektor for at kortlægge mulighederne for at mobilisere private investeringer til den grønne omstilling på nye måder," står der i udspillet til klimaplanen.

Regeringens klimaplan vedrørende landbrugssektoren vil blive fremlagt senere på året.

Udspillet har flere positive takter, mener adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Ahrnung.

"Der er mange positive takter i det, som regeringen foreslår. For eksempel tiltag til at fremme udnyttelsen af grøn overskudsvarme, fortsat udbygning af biogas, flere penge til effektivisering og grøn omstilling af fødevareerhvervet, og penge til power to x og CSS til at lagre kulstof og en frisættelse af genanvendeligheden. Det er alle vigtige tiltag, som skal sikre, at vi kommer et godt skridt på vejen," siger Anne Ahrnung i en skriftlig meddelelse til AgriWatch.

Klimaplanen indeholder ingen CO2-afgifter, og klimaminister Dan Jørgensen afviser, at afgifterne ikke bliver en del af planen. Også dette vækker roser hos Landbrug & Fødevarer.

"Grøn omstilling skal gå hånd i hånd med vækst og beskæftigelse. Derfor vil vi gerne rose klimaministeren for at afvise indførelse af en klimaafgift. Vi skal bruge den grønne omstilling til at udvikle det danske erhvervsliv – ikke afvikle," siger Anne Ahrnung.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også