AgriWatch

Arbejdsgivere til regeringen: Betal for ansattes corona-fravær

En række af landets erhvervsorganisationer kræver nu, at regeringen betaler en større del af lønnen til ansatte, der er syge eller i karantæne som følge af corona-virus.

Foto: Mathias Christensen/Ritzau Scanpix

Regeringen skal hoste op med flere penge til virksomheder, hvis ansatte bliver nødt til at melde sig syge eller gå i karantæne på grund af corona-virus.

Sådan lyder opråbet fra flere af landets arbejdsgiverorganisationer, heriblandt Dansk Erhverv og SMV Danmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder. 

Det skriver A4 Arbejdsliv.

Organisationerne vil have regeringen til at sløjfe den såkaldte karensperiode for refusion af sygedagpenge, der betyder, at virksomhederne først kan få refunderet en del af de syge eller karantæneramte ansattes lønudgifter efter en måneds sygdom. 

"Der er en lang række danske virksomheder, der risikerer at stå med en kæmpe regning, hvis de bliver nødt til at sende ansatte hjem på grund af coronavirus. I værste fald kan det være med til at knække halsen på små erhvervsdrivende, og derfor mener vi, at regeringen bør træde i karakter og hjælpe med at løfte en større del af den økonomiske byrde," siger Alexander Nepper, politisk chefkonsulent i SMV Danmark, der repræsenterer knap 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Hvis karensperioden bliver skrottet, vil det betyde, at virksomhederne allerede fra første sygedag kan få refunderet en del af de ansattes løn svarende til sygedagpengesatsen. Den ligger i dag på 4405 kroner per uge.

SMV Danmark opfordrer også til, at regeringen ændrer reglerne for selvstændige, der bliver ramt af karantæne eller sygdom, og som derved ikke har mulighed for at arbejde. 

Selvstændige skal i dag vente 14 dage, før de er berettiget til sygedagpenge fra staten. Dette bør ifølge SMV Danmark nedsættes til 0 dage i tilfælde af corona-karantæne eller sygdom.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening kalder underdirektør Pernille Knudsen hensigten bag forslaget om at fjerne 30-dages perioden for "god nok". 

"Men der er brug for, at vi tager flere og tungere instrumenter i brug, da coronavirusset ikke kun påvirker virksomhederne, når det kommer til løn under sygdom," skriver Pernille Knudsen i et mailsvar til A4 Arbejdsliv. 

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser man umiddelbart positivt på erhvervslivets krav om at lade regeringen betale en større del af regningen for ansattes sygdom eller karantæne som følge af corona-virusset. 

"Vi skal se på alle de tiltag, der kan hjælpe virksomhederne i denne her helt særlige situation relateret til corona, ligesom hånden skal holdes under lønmodtagerne, hvilket regeringen også har tilkendegivet. Tidligere refusion af sygedagpenge kan være ét tiltag blandt mange andre. Den første del af regeringens hjælpepakke ser fornuftig ud," siger Lizette Risgaard, formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation til A4 Arbejdsliv. 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch