AgriWatch

Brexit-forhandlinger kan begynde: EU-lande godkender mandat

EU-Kommissionen kan nu indlede forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU. (Opdateret)

Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS / X01164

Det er nu muligt for EU-Kommissionen at indlede turboforhandlingerne for at lande en aftale om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Tirsdag har EU-landene godkendt EU-Kommissionens forhandlingsmandat, som chefforhandler Michel Barnier står i spidsen for.

Aftalen skal være klar om ti måneder, og derfor har parterne travlt. Men det er vigtigt, at arbejdet kommer i gang meget snart, mener den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

"Storbritannien er en integreret del af den danske økonomi. Vi handler med dem, og det har betydning for både vores arbejdspladser, men også vores fiskeri. Og sådan er det også for mange andre lande. Hvis man kigger på briternes eksport til det indre marked, så har det helt afgørende betydning for deres økonomi og arbejdspladser. Derfor burde vi have en stor fælles interesse i at nå en aftale," siger han.

Storbritannien forlod EU 31. januar med en overgangsperiode til årets udgang. Det betyder, at briterne fortsat følger EU's regler og er en del af det indre marked frem til 2021.

Storbritannien går til forhandlingerne med et ønske om at forlade EU's toldunion og det indre marked fra 1. januar 2021.

EU ønsker en bred aftale og kræver blandt andet, at EU-lande får adgang til at fiske i britiske farvande. Det har Michel Barnier gjort klart. Til gengæld kan briterne få en ambitiøs handelsaftale uden tariffer og kvoter på varer.

Ifølge Jeppe Kofod er det et stærkt forhandlingsmandat, EU stiller med til forhandlinger med Storbritannien.

Kofod håber især, at der i forhandlingerne vil blive fokuseret på at skabe lige konkurrencevilkår mellem Storbritannien og EU-landene.

"Vores ambitioner er kæmpestore - og det vil være den mest vidtgående frihandelsaftale, som EU nogensinde har indgået med et tredjeland. Men det er også vigtigt for mig, at det er en retfærdig aftale for alle parter, der sikrer lige konkurrencevilkår for danske virksomheder og danske job - det er sund fornuft," siger han.

Den første forhandlingsrunde mellem Storbritannien og EU er planlagt til at begynde 2. marts i Bruxelles.

Herefter har parterne til årets udgang til at lande en aftale. EU-Kommissionen har dog understreget, at aftalen skal være klar i oktober, hvis der skal være tid til ratifikation og oversættelse.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch