Firstfarms præsterer sit bedste resultat siden børsnotering

Høje priser over en bred kam er drivfaktoren for Firstfarms 2022, der gav et driftsresultat på knap 100 mio. kr.
Foto: PR Firstfarms
Foto: PR Firstfarms

Firstfarms nød godt af høje priser på både afgrøder, mælk og grise i det forgangne år, der er selskabets bedste siden børsnoteringen i 2006.

Det danskejede storlandbrug præsterede en omsætning på 418 mio. kr. for 2022 - en stigning på 48 mio. kr., hvilket gav et driftsresultat på 96 mio. kr. Året forinden lød nøgletallet på 70 mio. kr.

Det skriver Firstfarms i en pressemeddelelse.

”De gode priser for vores produkter understøttes af tiltagene, velfungerende cirkulær drift og en høj effektivitet i alle driftsgrene. Samtidig leverede alle medarbejdere og ledere endnu engang en dedikeret indsats,” udtaler adm. direktør Anders H. Nørgaard.

Firstfarms er til stede i flere østeuropæiske lande så som Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Rumænien. Produktionen udgøres af 2500 køer og 2600 ungdyr. Dertil har koncernen 4800 søer, der producerer 165.000 smågrise og 100.000 slagtegrise om året. Firmaet ejer 11.100 hektar og driver 21.900 hektar.

Denne brede pallette af lande og produktionsformer har været en vigtig komponent i rekordresultatet, da ikke alle forretninger er kørt som smurt.

”For eksempel var høstudbyttet i Rumænien utilfredsstillende på grund af tørke, men vi udnyttede alligevel de høje priser i markedet for afgrøder, da høstudbyttet i Tjekkiet og Slovakiet samlet set var på et tilfredsstillende niveau,” siger Anders H. Nørgaard og fortsætter:

”Fortsat risikospredning er en af nøglerne til fremtidig vækst og dermed yderligere værdiskabelse.”

Dyk i salgspriser

Forventningen for 2023 er lidt lavere end det netop præsenterede regnskab. Det skyldes ifølge Anders H. Nørgaard, at priserne på mælk, afgrøder og grise ikke når samme højder som i 2022.

Firstfarms forventer et ebitda i intervallet 90-120 mio. kr. og et driftsresultat efter afskrivninger på 45-75 mio. kr.

”Det forventes at koncernen vil blive udfordret af høje indkøbspriser i markproduktionen og et generelt højt omkostningsniveau i forhold til 2022. Samtidigt er resultatet negativt påvirket af indkøringsomkostninger af udvidelsen af griseproduktionen i Ungarn. Produktionen er fuldt indkørt med udgangen af 2023,” fremgår det af pressemeddelelsen.

Efter det seneste årsregnskab har Firstfarms en egenkapital på 683 mio. kr., hvilket giver selskabet en soliditetsgrad på 51 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også