Slagte-statistik afslører grisesektorens mavepuster
En tilbagegang på over 15 pct.
Så markant er faldet i dansk slagtesvineproduktion, viser den ugentlige opgørelse, som Markedsnyt for Grisekød fra Landbrug & Fødevarer gengiver.
Når man sammenligner med 2021, viser tallene frem til og med uge 9, at der kørt 15,6 pct færre grise til de danske slagterier i år.
Især på slagtninger af søer er der stort fald. Her er der indtil marts i år kun slagtet halvt så mange søer som sidste år. Søerne fylder dog kun en brøkdel af de samlede tal, viser statistikken. På ugentlig basis slagtes der mellem 7.800 og 9.800 søer, mens slagtesvinene ugentligt runder de 300.000 dyr.
I alt blev der sidste år slagtet 17,8 mio. grise på danske slagterier, en tilbagegang fra 2021-niveauet på 18,5 mio. styk. 2021 bød på et rekordniveau, som man skal helt tilbage til 2015 for at matche. Det rekordhøje niveau skyldtes da påvirkninger af såvel coronapandemien som den hærgende afrikanske svinepest, der betød at ekstra mange smågrise blev i Danmark, da der manglede afsætning i Polen og Tyskland.
Netop afsætning til udlandet af smågrise er blandt årsagerne til, at der nu mangler slagteklare dyr på slagterierne. Såvel Danish Crown som Tican har de seneste uger måttet aflyse slagtedage og sende mandskab hjem, fordi tilmeldingerne til slagtning fra landmændene mangler.
Tican fremlægger langsigtet plan: Skærer flere slagtedage fra i ugevis
Ifølge Landbrugsavisen kan den kraftigt forøgede eksport af smågrise til udlandet, kombineret med faldet i slagtninger, betyde, at smågriseeksporten vil overhale produktionen af slagtesvin i 2023. Det mener Palle Jakobsen, markedsanalytiker hos Agrocom.dk.
”Det kan sagtens vise sig, at der i år bliver sendt flere smågrise til eksport frem for antal slagtninger,” siger han og henviser til det aktuelle efterslæb på slagtenoteringerne i Danmark i forhold til udlandet er med til at animere flere til at sælge smågrise til eksport.