Storinvestor opkøber flere økologiske mælkebedrifter som led i energiø
Den milliardtunge energi-investor Biocirc har netop foretaget endnu en række opkøb i landbruget.
To af Thises andelshavere i Vesthimmels Kommune har således solgt deres bedrifter til selskabet, ligesom en tredje økologisk mælkeproducent har, bekræfter Bertel Maigaard, adm. direktør i Biocirc, over for AgriWatch.
Alle tre bedrifter er i størrelsesordenen 220-300 køer og råder i alt over 477 hektar landbrugsjord. Selskabet har ikke en endelig plan for, hvad der skal ske med jorden, men opkøbet er en del af planerne om at etablere en samlet energi-ø, fortæller direktøren.
”Vi har købt bedrifterne for at sikre jorden, og så må vi se, hvad der giver bedst mening at bruge den til. Det kan være bedrifterne skal forpagtes til lokale landmænd, som vil drive mælkeproduktionen videre, eller til unge landmænd, som ikke har kapital til at købe egen gård, men gerne vil dyrke afgrøder på markerne eller køre videre med en so- eller kvægbedrift,” siger han.
Formand i Thise, Arne Bisgaard, bekræfter over for AgriWatch, at mejeriet har fået opsagt i hvert fald en leverandørkontrakt, men han har ingen kommentarer at tilføje til sagen.
Formueforvalter vil investere milliarder i cirkulære klynger i landbruget
Biocirc drives af kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, hvor Bertel Maigaard desuden er partner. Her forvaltes en gruppe velhavende danske familiers formuer, herunder Just Eat-stifteren Bo Bendtsen.
Selskabet har opkøbt de tre økologiske mælkebedrifter gennem Vesthimmerlands Biogasanlæg, som Biocirc overtog i maj 2022.
Ifølge Ditlev Høegh, der er adm. direktør i biogasanlægget, er der på sigt planer om at bruge jorden til solceller. Forventningen er dog, at der går flere år, før tilladelserne er på plads, og derfor skal jorden forpagtes ud i mellemtiden, fortæller han.
Det bekræftes ikke af Bertel Maigaard, der for nuværende ikke kan konkretisere, hvad planerne med jorden reelt indebærer på sigt.
”Jorden ligger godt i forhold til vores biogasanlæg, og det har været afgørende. Her og nu giver det adgang til gylle, men på sigt kan jorden bruges til solceller eller græs med henblik på bioraffinering og udvinding af græsproteiner og pulp. Det kan også være en kombination af de to, hvor man dyrker græs, men samtidig opstiller solceller på jorden. Der er mange muligheder,” siger han.
Flere lokale investeringer på vej
Opkøbet af Vesthimmerlands biogasanlæg i 2022 var et af Biocircs første spæde skridt hen mod etableringen af en energi-ø i i kommunen.
Selskabet har et lignende projekt i gang i Viborg Kommune, hvor der er ansøgt om at etablere et 785 hektar stort grønt energianlæg, der angiveligt indebærer 19 kæmpe vindmøller, 550 hektar solcellepark, biogasanlæg, planer om et pyrolyseanlæg og en elektrolysefabrik.
Overtagelsen af de tre mælkebedrifter i Vesthimmerland er derfor ikke det sidste, Biocirc kommer til at foretage sig i området, fortæller direktøren.
Er der planer om yderligere opkøb i området?
”Vi er altid åbne for flere opkøb. Men vi køber ikke bare op for at købe op. Vi vil gerne samarbejde med de landmænd, der er tæt på os, om det er ved at overtage deres bedrift eller samarbejde i forhold til gylle og dybstrøelse, er sådan set ikke vigtigt for os. Det er ikke et mål for os at eje, men at sikre os jord, så vi kan få sat gang i den grønne omstilling,” lyder det fra Bertel Maigaard.
Biocirc har planer om at kaste milliarder efter investeringer i grønne teknologier i landbruget. Det kan som nævnt være teknologier som PTX-, pyrolyse- og græsproteinanlæg, der kan kobles til den række af biogasanlæg, selskabet føjer til sin portefølje.
”Hvis vi lykkes med at lave klyngerne, skal vi investere et større etcifret milliardbeløb i hver klynge. Og dem vil vi gerne have to-fire af, men tiden må vise, hvilke muligheder der åbner sig,” sagde Bertel Maigaard til AgriWatch i maj 2022.