Minister sender svirp afsted til landbruget

Til Kvægkongressen fastlog landbrugsminister Jacob Jensen, at CO2-afgiften bliver balanceret, men sendte samtidig en opsang til landmændene. Kvægformand afslører nyt klima-fællesskab.
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe

”Danmark er et landbrugsland – og skal blive ved med at være det.”

Sådan lød det fra Jacob Jensen, landbrugs- og fødevareminister (V), i en videohilsen til Kvægkongressen, der afholdes mandag og tirsdag. 

Ministeren deltager ikke selv, men fastslog til kongressens begyndelse, at CO2-afgiften på landbruget bliver balanceret - og at den ikke er et mål i sig selv, men et middel til den grønne omstilling.

”Grøn omstilling af landbruget en af de vigtigste udfordringer for Danmark. Landbruget skal tage sin del af ansvaret, men jeg tror fuldt og fast på, at det arbejde, I gør hver dag, er en vigtig del af klimaløsningen,” lød det fra Jacob Jensen.

Landbrugsminister: ”Det skal være nemmere at være landmand i Danmark”

Herefter annoncerede ministeren, at han inden længe skal en tur rundt i landet for at tale med landmændene om, hvordan man kan slanke regler og love.

”Jeg skal se, hvordan man bedst griber det bedst an. Det skal ikke være sværere at bedrive det gode landbrug. Vi vil derimod afskaffe unødig regulering og bureaukrati, så det bliver nemmere for jer at opnå de politiske mål.”

”Vi fjerner ikke regler om klima og dyrevelfærd, men sørger for, at I kan levere på de dagsordner. Vi vil derfor gå regler og bekendtgørelser efter i sømmene og gøre det mere virkelighedsnært.”

Ikke godt nok

Ministeren kom ligeledes med en opsang til dyrevelfærden i staldene i sin hilsen.

Han kommenterede på den nyligt offentligtgjorte rapport, der viste, at hver anden kvægbesætning ikke havde styr på dyrevelfærden i 2021.

Fødevarestyrelsen kom forbi 1.033 gange forrige år for at tjekke op på dyrevelfærden, og det udløste en sanktion ved 46,3 pct. af besøgene i kvægstaldene, hvilket er en stigning fra 31 pct. året før. 

Det er ikke godt nok, slog han fast, hvilket han også gjorde for få dage siden, da han varslede, at regeringen lander en bred aftale på dyrevelfærdsområdet inden sommer.

Landbrugsminister varsler aftale om dyrevelfærd

Den samme klang havde Christian Lund, formand for kvægsektoren i Landbrug & Fødevarer, i sin beretning, da han nævnte selvsamme rapport.

”Det er simpelthen ikke godt nok! Hvis vi med rank ryg skal kunne sige, at vi har styr på tingene, så skal vi også have styr på tingene. Både når Fødevarestyrelsen kommer på kontrolbesøg igen –og alle dagene ind imellem;” lød det.

Nyt klima-fællesskab

Herefter vendte Christian Lund tilbage til den kommende afgift på landbruget.

”Den skal også være fair. Det arbejder vi benhårdt på, at den bliver. Vi arbejder for, at det ikke bliver en ensartet høj afgift - og at hele erhvervet skal udvikles – vi holder øje med en fair fordeling af sektorene imellem.”

Landbrug & Fødevarer er ved at lægge sidste hånd på den plan, der skal vise vejen mod de nødvendige reduktioner i 2030, lød det derefter.

”Klimaindsatsen er endnu et af de steder, hvor det samlede kvægbrug skal stå sammen,” slog Christian Lund fast:

”Det har vi nu formaliseret og gjort endnu tættere i det nye “Branchefællesskab Kvæg”. Sammen vil vi vise politikere og interesseorganisationer, at vi allerede er i gang med at levere grøn omstilling og reducere udledningen af drivhusgasser både fra gårdene og virksomhederne.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også