AgriWatch

Biogasselskab glipper millionindtjening på rødglødende gasmarked

Sidste år solgte Ribe Biogas store dele af dette års gas til en i dag lav pris. På grund af stigende produktionsomkostninger ender anlægget nu med underskud på den del af gassen, fortæller direktør og formand.

Priserne på gas svinger enormt meget, og derfor har Ribe Biogas låst en større del af næste års produktion til en fast pris. Her ses Claus L. Mikkelsen, der er adm. direktør i det sydvestjyske anlæg. Foto: Emma Lauridsen

Som det ser ud nu, kommer Ribe Biogas ud med et overskud i år - men det bliver ikke et prangende et.

Størstedelen af dette års biogas blev nemlig solgt til en fast pris sidste år. En pris, der er markant lavere end de udgifter, anlægget har med at producere gassen i dag.

Det fortæller den nyligt tiltrådte adm. direktør, Claus L. Mikkelsen.

”60 procent af vores produktion har vi solgt til cirka 4,30 kroner sidste år. Det vil sige, at vi laver et underskud på den del af vores produktion i år, fordi vores omkostninger er blevet meget højere siden,” siger han.

Lige nu koster det cirka 4,5 krone alene i strøm og gas at producere en kubikmeter metan, fordi priserne er steget til et tårnhøjt niveau siden krigen i Ukraine og særligt siden sommerferien.

Oven i det kommer udgifterne til råvarer, som også er steget og nu koster et sted mellem 4-8 kroner per kubikmeter metan. Det vil sige, at omkostningerne ved at producere gassen samlet set render op i 8,5-12,5 kroner.

Dog tjekker der også støttekroner og certifikatværdier ind for 4,5 kroner, som skal modregnes udgifterne.

"Priserne på markedet er enormt frygtdrevne, hvilket får gaspriserne til at svinge helt vildt."

Aage Lauritzen, formand i Ribe Biogas

Det har været umuligt at forudse, at gaspriserne ville eksplodere - ikke desto mindre går Ribe Biogas og andre danske anlæg lige nu glip af flere millioner kroner på bundlinjen på grund af fastlåste kontrakter.

Udgifterne stiger nemlig samtidig med, at biogasanlæggene kunne hive en langt højere pris hjem på gassen. Prisen på en kubikmeter gas ligger i dag på 14 kroner, mens den toppede i slutningen af august på hele 27 kroner - altså en væsentligt højere pris end 4,30 kroner, som Ribe Biogas solgte størstedelen af sin produktion på.

Gaspriserne har dog historisk set ligget på et langt lavere niveau. De 4,30 kroner skal derfor ses i et større perspektiv, hvor Ribe Biogas gennem de sidste 30 år har solgt gassen til en toppris på 2,85 kroner, fortæller bestyrelsesformand Aage Lauritzen.

”Da kontrakten blev lavet sidste år, lå metanprisen på 2,5 kroner. Dengang vurderede man, at det gav mening at fastlægge prisen på 4 kroner, da det i sig selv var et usædvanligt højt prisniveau end tidligere,” siger han.

Kæmpe prisudsving

Siden sidste år har gasmarkedet oplevet enorme udsving.

Mens prisen steg til et rekordhøjt niveau efter krigens begyndelse, faldt det hen over sommeren og var nede på omkring 6 kroner, for igen at toppe en ny rekord i slutningen af august, fortæller formanden.

”Priserne på markedet er enormt frygtdrevne, hvilket får gaspriserne til at svinge helt vildt. Det er tydeligt, når prisen er i dag, er halveret sammenlignet med topniveauet for kun en måned siden,” siger Aage Lauritzen.

Biogas Danmark: Gasvarsel fordrer fremrykning af alle biogaspuljer

Formanden fortæller, at man ikke skal lang tid tilbage, siden anlægget solgte en kubikmeter gas for 30-40 øre på markedet. Dengang var prisniveauet meget lavt, mens den gennemsnitlige salgspris har ligget omkring 1 krone, vurderer han.

Netop på grund af den fortsatte usikkerhed om, hvor markedet og priserne er på vej hen, har det været vigtigt at sikre næste års produktion.

Ribe Biogas, der har en produktion på knap 2000 kubikmeter metan i timen, har derfor låst en større del af næste års afsætning til en markant højere pris end forrige år.

”Vi ser ind i, at statsstøtten forsvinder, og gaspriserne formentlig falder det næste år. Det vil sige, at vores samlede indtjening risikerer at lande under produktionsprisen. Derfor har vi sikret en pris på en del af vores produktion, så vi er sikret en vis indtjening,” siger han.

Forskel på indtjening

Der dog andre selskaber, der i år har en væsentlig højere indtjening på grund af de høje gaspriser.

De anlæg, der ikke har fastlås en pris sidste år, skovler penge ind ved at sælge gassen til dagspriser på børsen.

”Der er nogle energiselskaber der lige nu tjener penge - og så er der nogen, som ikke tjener penge, eller kun tjener meget få penge. Derfor er indtjening meget forskellig inden for samme branche i den her tid,” siger Claus L. Mikkelsen.

Vestjysk biogasselskab skifter ud på direktørposten

Claus L. Mikkelsen vendte tilbage som direktør for det sydvestjyske biogasanlæg i august og har været med til at sætte underskriften på en kontrakt, der låser store dele af næste års afsætning - og det er til en væsentligt anderledes pris.

Hvor stor en del af produktionen og til hvilken pris, vil hverken formand eller direktør fortælle.

Men at få styr på priserne for næste år har været afgørende, inden prislejet ville falde for meget, pointerer både formand og direktør.

”Markedet og priserne svinger så meget, og det er slet ikke til at styre. Så derfor vælger vi at låse den i tilfælde af, at prisen skulle falde yderligere,” siger Claus L. Mikkelsen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch