El-priserne stikker af: Svineproducents udgifter er seksdoblet på under et år
5000 kroner om dagen, 35.000 kroner om ugen, 150.000 kroner om måneden - og 1,8 millioner kroner om året.
Sådan lyder ekstraudgifterne på elektricitet hos svineproducent Lars Andersen i disse dage.
”I forhold til sidste år er udgiften jo nærmest seksdoblet. Dengang gav jeg 75 øre pr. kwh og nu giver vi jo omkring 4,5 kr. pr. kwh,” siger han.
På Holmskovgaard i Hesselager har Lars Andersen 1.350 søer, og producerer 50.000 smågrise og 8.000 slagtesvin om året. Til det bruger han 750.000 kwh og derfor gør de nuværende elpriser ondt, når han skal gennemgå budgettet.
”På den korte bane er der ganske lidt, vi kan gøre ved det. Vi kan slukke lyset lidt tidligere, end vi normalt plejer om aftenen. Men så får dyrene måske lidt dårlige foderoptagelse og lidt dårligere tilvækst pga. mindre lys,” siger han.
”Hvad pokker gør vi?”
Hos rådgivningsvirksomheden Velas, har man i år dannet en helt ny afdeling, der skal hjælpe landmændene med at optimere energiforbruget og særligt blive selvforsynende med energi via solcelleanlæg.
Torben Wiborg, der er chefkonsulent for Velas Energy Team, forklarer, at telefonerne har været rødglødende på seneste i forbindelse med rådgivning om de stigende elpriser.
”Vi får 15-20 nye henvendelser om ugen lige nu fra landmænd. Det er ofte husdyrproducenter, der kontakter os, hvor elforbruget er højt, ” siger han.
De fleste henvendelser fra landmændene begynder med sætningen: ”Hvad pokker gør vi?” - og til det ser Torben Wiborg tre umiddelbare løsninger.
Rådgivningsfirma mærker øget interesse for solceller
Den ene er at blive selvforsynende med energi ved hjælp af. egen installation af solceller. Et element som Torben Wiborg har set større og større efterspørgsel på det seneste halve år, og som også har været grundlaget for at skabe Velas Energy Team.
Det er også løsningen, som udgør den helt store indsats i afdelingen.
Den anden er at investere i energibesparelse i produktionen: Det er dog en gevinst der, ifølge chefkonsulenten, typisk allerede er taget de sidste 5-8 år hos landmændene. Derfor er det i sjældne tilfælde, at der er noget at hente der.
Den sidste løsning drejer sig om, hvornår på døgnet man bruger strøm. Her savner Torben Wiborg det firma, der er hurtige til at lave en løsning, så man kan koble nogle af de maskiner, som man har i landbrug (varmepumper, fodermikser og så videre.) op på et system som downloader, hvornår el koster færrest penge.
”Vi skal flytte forbruget hen, hvor det er billigst. Hvis et firma kan skabe sådan et system, skal de ud over rampen med det, for det er der virkelig efterspørgsel på lige nu,” siger han.
Nat- og weekendproduktion
Lars Andersen er en af de landmænd, der de seneste år har investeret i energibesparelser i produktionen. Derfor kan han ikke gøre meget mere for at optimere sit energiforbrug.
Derudover er han heller ikke begejstret for at holde øje med el-priserne døgnet rundt.
”Det eneste man kan gøre nu, og det er lidt fjollet, er at downloade den her app og se på, hvornår elektricitet er billigt på dagen. Så kan man prøve at pumpe gylle på det tidspunkt. Det er så ret træls, for det er altid i weekenderne, og det dur ikke at pumpe gylle i weekenderne,” siger han og fortsætter:
”Men det er peanuts i forhold til den samlede meromkostning. Sådan er det bare.”
Selvom el-priserne i øjeblikket kan give hovedpine hos svineproducenterne, forsøger Lars Andersen at holde hovedet koldt. Han har, på lige fod med landmændene, der har kontaktet Velas Energy Team, også overvejet muligheden for solceller.
”Man skal huske at bygge vindmøller, når det blæser, i stedet for at bygge læghegn. Det betyder jo, at man skal begynde at tænke i solceller på tagene, sådan at vi kan producere noget energi selv,” siger Lars Andersen.
Energiselskaber: Landmænd står i kø for at etablere solceller - men barrierer skal væk
Presset på danske svineproducenter stiger: Nordjysk producent forudser lukninger
Relaterede artikler:
Rådgivningsfirma mærker øget interesse for solceller
For abonnenter