AgriWatch

Sidste år slog kedelig rekord: Nu skyller ny bølge af GPS-tyveri ind over landet

Udsigt til ny tyveri-rekord får forsikringsselskabet Topdanmark til at opfordre landmænd og maskinstationer til at passe godt på deres GPS-udstyr. 2021 viste sig at være det værste år i nyere tid.

Topdanmark har hjulpet dobbelt så mange kunder, der har været udsat for GPS-tyveri i 2021, end forsikringsselskabet gjorde i henholdsvis 2017, 2018 og 2019. | Foto: Kverneland / PR

Topdanmark, som forsikrer hvert andet danske landbrug, kommer nu med en velkendt sang om en advarsel til landmænd og maskinstationer.

Igen i år lyder opfordringen til at passe på mod tyveri af dyrt GPS-udstyr, der aktuelt er i høj kurs hos tyvene.

Senest er 12 styk GPS-udstyr til en meget stor værdi blevet stjålet i to uaflåste maskinhuse i nærheden af Ringkøbing, fremgår det af en pressemeddelelse fra forsikringsselskabet. Men det er kun toppen af isbjerget, vurderer Topdanmark.

Forventningen er, at tendensen vil fortsætte i løbet af de næste måneder. Det skyldes blandt andet, at der i øjeblikket er lange leveringstider på nyt udstyr, hvilket gør det endnu mere attraktivt.

Cocktail af GPS-tyverier og lange leveringstider udfordrer langt ind i 2022

”Efter den seneste bølge af tyverier af GPS-udstyr vil vi gerne advare landmænd og maskinstationer. Selvom det er muligt at få skaden erstattet ved tyveri, volder situationen typisk besvær for den enkelte. Det er altid træls at mangle sit GPS-udstyr, særligt i en tid hvor mange har travlt i marken, og der kan være lang ventetid på at få nyt udstyr leveret,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Topdanmark har hjulpet dobbelt så mange kunder, der har været udsat for GPS-tyveri i 2021, end forsikringsselskabet gjorde i henholdsvis 2017, 2018 og 2019.

Tendensen er fortsat i de første fire måneder af 2022, hvor Topdanmark har modtaget flere anmeldelser om tyveri af GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner i forhold til samme periode året før.

Gode råd

Normalt er forår og efterår højsæson for GPS-tyveri.

De stjålne GPS’er er ikke den type vejvisere, som mange danskere kender fra bilen. Det er dyrt og avanceret GPS-udstyr, der er afgørende for autostyringen af en landbrugsmaskine, og som ofte koster over 100.000 kr. stykket.

Lige nu arbejder producenterne på at udvikle integrerede sikringsløsninger i GPS-udstyret, så det bliver vanskeligere at stjæle. Det vil forhåbentligt hjælpe på situationen, men Topdanmark har også andre gode råd til kunderne.

”Forebyggelse spiller en utrolig vigtig rolle. Vores bedste råd er derfor helt at undgå at have GPS-udstyr siddende på maskinerne, når de ikke er i brug. Særligt uden for sæsonen bør GSP-udstyret låses inde,” siger Topdanmarks landsbrugschef.

Såfremt uheldet er ude, og udstyret bliver stjålet, kan det vise at være godt givet ud, hvis udstyret er sikret med GPS-sporing.

”Vi oplever af og til, at kunder ender med at få deres udstyr tilbage takket være GPS-sporing,” siger Preben Rasmussen.

Ny bølge af GPS-tyverier er skyllet ind over Danmark: ”Jeg tænker på det hele tiden”

Højsæsonen står for døren: Politi advarer landmænd mod GPS-tyverier

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch