Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer: Krigen vil ramme branchen hårdt og bredt
Effekterne af krigen, der er brudt ud mellem Rusland og Ukraine, rammer den danske landbrugssektor bredt, lyder vurderingen fra Martin Brauer, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.
Ukraine er en stor leverandør af især hvede og majs, og den nuværende situation i landet sparker derfor til priserne og knapheden på landets kornprodukter.
”Vi ser allerede nu, at priserne på hvede og majs bare siden i mandags er steget rigtig meget. Det ser vi med stor alvor på, fordi det kommer oven i i forvejen høje råvarepriser,” siger han.
”Derfor bekymrer det enorme prishop mig.”
Rusland og Ukraine står samlet set for 19 pct. af den globale hvedeproduktion. Flere fagfolk vurderede onsdag over for AgriWatch, at situationen med Ruslands invadering af Ukraine ville få kornpriserne til at eksplodere.
Krig i Europas kornkammer vil øge kornprisernes turbulens
Det er den virkelighed, der udspiller sig lige, vurderer Martin Brauer.
Tidligere har dårligt vejr ramt hvedeproduktionen og dermed også priserne i Ukraine, men situationen i dag er ekstraordinær, fordi der i forvejen er en enorm høj efterspørgsel og forstyrrelser i forsyningskædene efter coronakrisen.
”Priserne på en bred vifte er råvarer ligger allerede på et meget højt niveau i kølvandet på corona. Det betyder, at der ikke er noget alternativ for landmanden. Man kan ikke købe et majs i stedet for hvede til sin produktion, fordi alle varer er steget i pris,” siger han.
”Det er det, der rammer virksomhederne herhjemme rigtig hårdt. Vi var i en presset situation, der bliver endnu mere presset nu.”
Halveret eksport
Danmarks direkte samhandel med Ukraine er dog ikke så stor, fortæller Martin Brauer.
Enkelte virksomheder vil opleve udfordringer og fald i eksporten til det store landbrugsland, men det er ikke det, der bekymrer cheføkonomen mest.
”Vi har en eksport på ca. 700 millioner kr., og det skal ses i lyset af, at vi eksporterer for 170 mia. kr. i hele fødevareklyngen. Så det er ikke der, vi rammes hårdest,” siger han.
”Det er de afledte effekter, der bekymrer mig mest: Hvad der sker med priserne og omkostningsniveauet for virksomhederne.”
Martin Brauer forventer, at der kommer en nedgang i dansk eksport til de to nationer igen, men hvor slemt det bliver, afhænger af hvilke sanktioner, vesten indfører imod Rusland.
”Vores eksport til Rusland blev halveret i 2014 med Krim-situationen. Der faldt vores eksport på grund af sanktionerne,” fortæller han.
Dengang var det især Ruslands modrestriktioner i form af handelsembargoer mod mejeriprodukter som ost, samt andre landbrugsvarer, der gjorde ondt. Siden er eksporten forblevet på et forholdsvis lavt niveau.
”Det er den globale, økonomisk påvirkning, der får de største konsekvenser. Og selvfølgelig hvis der kommer omfattende sanktioner fx direkte rettet mod landbruget,” siger cheføkonomen.
Relaterede artikler:
Stigende råvarepriser spolerer indtjeningsfest
For abonnenter