AgriWatch

Pensionsselskab ser frem til gennembrud i grønt samarbejde med landbrugssektoren

Pensionsselskabernes interesse for at investere i dansk landbrugs grønne omstilling vil stige over de næste år, efter en bred landbrugsaftale har udstukket en fast retning for sektoren. Men investeringerne vil ske indirekte, forventer Pensiondanmarks direktør.

Foto: Ursula Bach/PensionDanmark

Over de kommende år vil der ske et gennembrud i samarbejdet mellem landbruget og pensionssektoren i Danmark – men det indebærer ikke nødvendigvis investeringer i enkelte bedrifter.

Pensionskassernes bugnende skattekister skal i stedet være med til at understøtte landbrugets grønne omstilling ved at skyde kapital i retning af grønne virksomheder relateret til landbrugssektoren.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Det vurderer Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark, som er landets femtestørste pensionsselskab.

"Potentialet for at udbygge samarbejdet mellem pensionskasserne og landbrugssektoren er stort – og arbejdet er allerede i fuld gang," siger han til AgriWatch og peger på, at Pensiondanmark har givet tilsagn om at investere i et stærkt omtalt "Power-to-X"-anlæg.

Vi tror, at vi ovenpå landbrugsaftalen kan se frem til et gennembrud i samarbejdet mellem landbrugssektoren og pensionsselskaberne de kommende år

Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark

Konsortiet bag det nye anlæg, som blev offentliggjort sidste år og skal ligge på Esbjerg Havn, består af koncerner som Arla, Danish Crown, DLG og Mærsk. Målet er, at det skal producere brint med strøm fra vind i Nordsøen og grøn ammoniak til kunstgødning.

"Vi ser også interessante muligheder i udviklingen af løsninger for produktion af plantebaserede proteiner. Det kræver et samarbejde mellem investorer, forskningsverdenen og iværksættere."

Landbrugsaftale giver sikkerhed

Torben Möger Pedersen finder det positivt, at den nye landbrugsaftale tilfører væsentlige midler til landbrugets grønne omstilling. Pensiondanmark vil derfor øge dialogen med sektoren om, hvordan de kan bidrage som investor.

"Endelig er der spørgsmålet omkring, hvordan vi som langsigtede investorer kan understøtte en modernisering af ejerstrukturerne i landbruget og skovbruget ved at åbne op for ejermodeller, hvor vi som langsigtede investorer kan spille en rolle," fastslår direktøren.

"Så vi tror, at vi ovenpå landbrugsaftalen kan se frem til et gennembrud i samarbejdet mellem landbrugssektoren og pensionsselskaberne de kommende år," fortsætter han.

Finansminister Nicolai Wammen og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn afholder doorstep efter forhandlinger om grøn omstilling af landbruget, i Finansministeriet i København, mandag den 4. oktober 2021. | Foto: Martin Sylvest
Finansminister Nicolai Wammen og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn afholder doorstep efter forhandlinger om grøn omstilling af landbruget, i Finansministeriet i København, mandag den 4. oktober 2021. | Foto: Martin Sylvest
 

Overordnet vurderer Torben Möger Pedersen, at landbrugsaftalen bidrager til pensionskassernes lyst til at investere i landbruget. Der er ifølge ham skabt sikkerhed og udstukket en retning for sektoren.

"Det er helt afgørende for os, at landbrugsaftalen omfatter et bredt flertal af partierne i Folketinget. Det giver sikkerhed for stabilitet i rammevilkårene for dansk landbrug og for investorerne i de landbrugsrelaterede erhverv i en lang årrække," siger han.

"Så vi er meget positive for landbrugsaftalen, og den vil understøtte og fremme samarbejdet mellem landbrugs- og pensionssektoren."

Står klar med betydelige investeringer

Torben Möger Pedersen vil ikke sætte de præcise cifre på, hvor stort et beløb Pensiondanmark er klar til at skyde ind i landbrugets grønne omstilling.

Til gengæld mener han ikke, at kapital bliver en mangelvare for de virksomheder, der står klar med løsninger til den grønne omstilling.

"Alle grønne projekter, som hænger sammen økonomisk, vil få nemt ved at hente kapital," fastslår Torben Möger Pedersen.

Hele den finansielle sektor - fra banker over realkredit til pensionsselskaber – står ifølge ham klar med betydelige investeringer i omstillingen.

Hvis der kan udvikles modeller med fornuftig balance mellem afkast og risiko, vil der ikke være projekter, som ikke vil blive realiseret som følge af mangel på kapital

Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark

"Hvis der kan udvikles modeller med fornuftig balance mellem afkast og risiko, vil der ikke være projekter, som ikke vil blive realiseret som følge af mangel på kapital," siger direktøren.

Til sidst påpeger han, at landbrugsaftalen har gjort området ekstra interessant, eftersom den afsætter offentlige midler til at rykke den grønne omstilling - og de midler kan kombineres med privat kapital.

"På den måde må den offentlige kapital tage risiko på de områder, hvor privat kapital må stå af," vurderer Torben Möger Pedersen.

"Med et samarbejde vil man kunne øge skalaen og den samlede investeringskapacitet betydeligt. Det har man haft gode erfaringer med i andre brancher, og dem bør man klart lade sig inspirere af."

PensionDanmark har 780.000 medlemmer beskæftiget på 23.000 private og offentlige virksomheder. Pensionsselskabet havde i 2020 en formue på 312 mia. kr., viser virksomhedens seneste regnskab.

Rasmus Prehn skyder CO2-spørgsmål til hjørne – men åbner for beskatning

USA og EU får over 20 lande med i global pagt om reduktion af metangas-udledning 

Mere fra AgriWatch

Dansk foodtech sidder fast i affyringsrampen - der er brug for flere stjerneskud

MAD FOR MILLIARDER: Mangel på visioner, penge eller ideer? Det halter med at skabe fødevare- og landbrugsaktører med globalt potentiale herhjemme, når man måler det op mod et iværksætterland som Israel. Food & Bio Cluster ser klare mangler i investormiljøet, mens Vækstfonden efterlyser flere gode ideer - så kommer pengene også.

Ny omgang i retten ærgrer Arla-formand

Det er med ”stor ærgrelse”, at Arlas formand kan konstatere, at fem repræsentantskabsmedlemmer vil tage retssagen om krav om indsigt til landsretten, efter byretten har afsagt dom til mejerikoncernens favør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch