AgriWatch

Antallet af landmænd med renteswaps er faldet markant

I en række år efter finanskrisen har renteswaps og lignende produkter medført milliardbeløb for landbruget. Nu er mængden af finansielle kontrakter faldet betragteligt.

Vibygård Gods blev i 2019 begæret konkurs pga. en renteswap. Ifølge flere fagfolk skete det dog på baggrund af forkerte beregninger. | Foto: EDC Videbæk

Markant færre landmænd har i dag såkaldte finansielle kontrakter end for 10 år siden.

Det skriver Børsen.

Ifølge et udtræk fra Seges havde 2712 landmænd i 2010 finansielle kontrakter, der blandt andet dækker over renteswap. I 2020 var det tal faldet til 528 landmænd.

"I årene 2007-2010 blev der indgået en del swapkontrakter. Da der ikke i samme omfang er indgået nye i de senere år, er det formentlig årsagen til det faldende antal. Dertil har en del landbrugskunder førtidsindfriet i den seneste tid, så antallet fortsætter formentlig med at falde i 2021," skriver Morten Riget, der er landbrugskundechef i Nordea, i en mail til Børsen.

Ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer var de finansielle produkter alene fra 2010 til 2015 skyld i tab for 1 mia. kr. om året plus flere hundrede konkurser.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch