AgriWatch

Nyt udbrud af svinepest hos dansk landbrugskoncern i Rumænien

For anden gang inden for to uger er landbrugskoncernen DCH International blevet ramt af svinepest, og 24.000 svin skal nu aflives. "Det kan ikke undgås, at medarbejdere bliver ramt," siger direktøren til AgriWatch.

Foto: Finn Frandsen

For anden gang på to uger og for tredje gang i år har den danskejede landbrugskoncern DCH international konstateret et udbrud af afrikansk svinepest på en af selskabets store farme i Rumænien.

Denne gang er der tale om et udbrud på DCH Internationals slagtesvinefarm i Feldioara i Brasov. Farmen er sendt i karantæne og aflivningen af besætningen på 24.000 svin begynder snarest, oplyser selskabet.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Smågrisene på svinefarmen er leveret fra en anden farm i Braila, hvor man nu overvåger grisene og tester dem for den frygtede svinesygdom. De første tests er dog kommet tilbage negative.

Lars V. Drescher, der er adm. direktør i DCH International, udtaler i en pressemeddelelse, at smittetrykket i Rumænien er ekstremt højt i øjeblikket, og landet er det suverænt hårdest ramte. Landet tegner sig ifølge ham for 90 pct. af svinepestudbruddene i EU lige nu.

"Uagtet det høje smittetryk, er det ufatteligt svært at acceptere, at vi endnu engang, befinder os i denne situation. Vores biosikkerheds-niveau er ekstremt højt, men det er åbenbart ikke nok til at holde smitten ude, hvilket er dybt bekymrende," siger Lars V. Drescher.

Siden januar er ca. 350.000 tamsvin slået ned i Rumænien, over 1 million siden sommeren 2018, hvor svinepesten kom til landet.

For tidligt at sige, hvad prisen bliver

DCH International-direktøren konstaterer, at det endnu er for tidligt i processen at estimere, hvordan den økonomisk påvirkning vil være, og det endnu ikke er fastlagt, hvor stor en erstatning DCH International vil modtage fra den rumænske stat.

Han forventer, at det vil dække en betydelig del af det direkte tab.

Lars V. Drescher håber og forventer, at den "kaotiske situation" i landet vil få de rumænske myndigheder til at adressere udfordringen med afrikansk svinepest, fortæller han til AgriWatch.

Lars V. Drescher, adm. direktør i DCH International. | Foto: PR-foto DCH International
Lars V. Drescher, adm. direktør i DCH International. | Foto: PR-foto DCH International
 

"Vi er frustrerede. En stor del af problematikken er, at produktionen af baggårdsgrise er totalt ureguleret. Vi er ikke ude i et ærinde om, at baggårdsproduktion skal forbydes, for vi har stor respekt for traditionen, der er er i Rumænien. Men man ville komme langt med et minimum af biosikkerhed-foranstaltinger og registreringer af grise," siger han.

Direktøren understreger, at det underforsynede marked i Rumænien fortsat udgør et interessant potentiale for DCH.

Frustrerende situation

"Der er frustration og ærgrelse, men ingen giver op. Vi ville allerhelst finde ud af, hvordan det kommer ind, men det er der desværre ingen tradition for. Det er derfor måske ikke realistisk, men vi kæmper videre," siger Lars V. Drescher.

Det kan ifølge ham ikke undgås, at medarbejderne bliver ramt.

"Ingen er lavet af beton, så selvfølgelig er folk påvirket. Men vi har altid haft et rigtig godt hold, og det viser sig også i disse dage, hvor folk støtter hinanden," siger Lars V. Drescher.

Bliver I nødt til at afskedige medarbejdere, når to sites skal stå tomme?

"Ja, det tror jeg. Hvor mange kan jeg ikke lige sætte tal på."

Det er omkring to uger siden, at DCH International meddelte, at en anden af selskabets farme i Rumænien var ramt af svinepest, hvilket ville medføre, at 31.000 svin skulle aflives.

Det var dagen efter, at Idavang - en anden stor dansk producent - gav en meldingen om, at også en af dens store farme i Rumænien var ramt af svinepest. Her skulle 53.000 svin aflives og destrueres.

DCH International gik ud af 2020 med et driftsunderskud på 53 mio. kr., fremgår det af selskabets seneste regnskab. Her udgjorde svinepest en omkostningspost på 62 mio. kr.

Nyt udbrud af svinepest hos dansk landbrugskoncern

Idavang-medejer efter udbrud: "Produktionen kan være nede i 6 til 12 måneder" 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch