AgriWatch

Landbrugsfond køber to ejendomme og runder 100 millioner i investeringer

Dansk Økojord har med to nye opkøb øget porteføljen til at rumme knap 900 hektar. Flere nye opkøb er på vej i år, fortæller direktøren.

Kim Qvist, direktør i Dansk Økojord. | Foto: Dansk Økojord / PR

825 aktionærer kan nu kalde sig medejere af 12 landbrugsejendomme.

Således har Dansk Økojord købt to nye ejendomme for sammenlagt 33 mio. kr.

Det drejer sig om Korsmedegaard ved Randers, der producerer økologiske grøntsager, samt en mælkebedrift i midtjyske Nørskovlund nord for Silkeborg.

De to opkøb glæder naturligvis Kim Qvist, direktør i Dansk Økojord.

”Vi har ikke haft en eneste ejendom med mælkeproduktion, og vi vil gerne have en stor diversitet blandt vores ejendomme. Det er godt, at det nu er en del af vores portefølje. Vi vil være med til at vise vejen i forhold til at lave klimavenligt mælk,” siger Kim Qvist.

Hvordan vil I gøre det?

”I dyrkningsfladen kommer vi til at arbejde meget med opbygning af hummus og dermed kulstofbinding. Derudover skal vi producere langt det meste af vores foder selv, så vi ikke skal importere særlig meget foder,” siger Kim Qvist.

Med de to nye investeringer har Dansk Økojord nu investeret lidt over 100 mio. kr. siden etableringen for 3,5 år siden og ejer nu mere end 884 hektar.

Og flere opkøb kan meget vel være på vej inden længe.

”Vi har kig på fem-seks ejendomme i øjeblikket, og vi vil gerne have anbragt et sted mellem 10 og 15 mio. kr. mere inden 1. januar,” siger Kim Qvist, der peger på, at jordpriserne er stagneret en smule, fordi de faldende svinepriser har sat sig i markedet.

”Som jeg læser det, er der næsten 1000 landbrug til salg i Danmark. Det betyder, at der er et kæmpe udbud og en efter min opfattelse lille efterspørgsel. Det er os, kapitalfonde og velkonsoliderede svinebønder, der er i markedet.”

Forventer flere investorer

Dansk Økojord har længe jagtet større investorer, og i maj fortalte formand Lars-Christian Brask, at han forventer, 2021 bliver året, hvor det lykkes.

”Vi har nogle gode dialoger, og jeg er ret overbevist om, at vi får en semiprofessionel investor med i løbet af i år,” sagde Lars-Christian Brask til AgriWatch.

Han ville ikke komme nærmere ind på, hvornår eller hvor meget en sådan investering vil indbringe. En semiinvestor kan eksempelvis være en familievirksomhed, der har midler at placere.

Ifølge Kim Qvist er de to nye handler med til at øge sandsynligheden for, at det lykkes.

”Med det vi har meldt ud i dag, er vi tættere på end nogensinde før. Nu mangler vi, at nogle investorer bevæger sig fra intentioner til det konkrete,” siger direktøren.

Han vurderer også, at Dansk Økojord får mere gennemslagskraft og en større stemme i den offentlige samtale i takt med, at porteføljen vokser.

”Det er jo fuldstændig korrekt, at med store investeringer får vi en højere omsætning, med større omsætning får vi en bedre bundlinje, med det tiltrækker vi absolut flere aktionærer. Beviset på vores forretningsmodel er de sorte tal på bundlinjen.”

Dansk Økojord fik i 2020 overskud for første gang med et resultat efter skat på 0,2 mio. kr. mod et underskud på 1 mio. kr. i 2019.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch