AgriWatch

300.000 hektar dansk landbrugsjord er forsvundet på 50 år

Gennem de seneste 50 år er det danske landbrugsareal blevet mindsket med 10 pct.

Foto: Ernst van Norde

Det danske landbrugsareal er langsomt svundet ind gennem det sidste halve århundrede.

I de seneste 50 år er det danske areal med jordbrug faldet med 10 pct. svarende til 300.000 hektar. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Tendensen er dog stagneret, og gennem de seneste 20 år har det danske landbrugsareal næsten været konstant. Der er dog stadig masser af jordbrug i Danmark, hvor det ifølge statistikbanken udgør 60 pct. af det samlede danske areal. Her er areal med skov ikke omfattet.

"Det er langt mere end i nogen af vores nabolande," skriver Danmarks Statistik.

Over de seneste 50 år har fordelingen af afgrøder også oplevet forskydninger. Hvede og byg dyrket som vinterafgrøder har vundet frem og er tilsammen steget med 500.000 hektar. Vandmiljøplanernes krav om vintergrønne marker har spillet en stor rolle i denne udvikling.

Omvendt er arealet med havre mere end halveret gennem de 50 år. Vårbyg står for den største tilbagegang, hvor der er forsvundet over 800.000 hektar. Det står dog stadig for mere end en tredjedel af det samlede areal med korn.

Majs har også vundet fremgang i det danske landbrug. For et halvt århundrede siden var afgrøden nærmest ikke til stede, men dyrkes i dag på 173.000 hektar.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch