AgriWatch

Frivillig udtagning af lavbundsjord bekymrer næstformand i Klimarådet

Regeringen bør se mere på pisk eller gulerod, hvis den vil have landmænd til at tage lavbundsjorde ud af drift, mener professor og næstformand i Klimarådet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Over de seneste år har det været frivilligt for landmænd, om de vil benytte sig af ordninger til at tage lavbundsjord ud af drift.

Men den frivillige indsats, som også er en del af regeringens udspil for klimaforhandlinger i landbruget, bekymrer næstformand i Klimarådet, Jette Bredahl.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Over en bred kam savner jeg dog at se detaljer for implementeringen. Gennem bare de seneste 30 år har der været flere af tilskudsordningerne til landbruget, som ikke er blevet brugt, fordi de ikke var hensigtsmæssige. Derfor er det helt afgørende, at regeringen laver ordninger, som er attraktive for den enkelte landmand, men samtidigt er omkostningseffektive for statskassen," siger Jette Bredahl Jacobsen, der er ansat som professor i miljø- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

I udspillet lægger Regeringen op til, at der, inklusiv tidligere aftaler, udtages og sikres vådgøring eller braklægning af mindst 88.500 hektar lavbundsjorder og randarealer inden 2030.

Der afsættes 3,8 mia. kr. fra EU’s fælles landbrugspolitik, så der inklusiv tidligere aftaler samlet set vådgøres 50.500 hektar landbrugsarealer og braklægges 38.000 hektar gennem et-årige forberedende indsatser.

Professor kritiserer landbrugsplan: Den er for langsom og urealistisk

Organisationer kritiserer regeringen for lave plante-ambitioner 

Greenpeace: Regeringen dumper med et brag 

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch