AgriWatch

Fra en af landets største minkavlere til svineproducent: 24-årig køber sig ind i stor smågriseproduktion

Tusindvis af minkavlere står uden job, men for Henrik Poulsen er der nu fundet en ny karrierevej. Han har købt sig ind i sin onkels produktion og skal på sigt overtage halvdelen af en bedrift med udvidelsesplaner.

Henrik Poulsen er gået fra at være en del af en af landets største minkproduktioner til nu at skulle være svineproducent sammen med sin onkel Torben Poulsen. | Foto: PR

Et dødsstød til minkindustrien lægger umiddelbart an til hovedkløen og frustrationer for massevis af minkavlere. For hvad nu?

Fokuseres der dog på, at glasset er halvt fyldt, skaber situationen nye muligheder for minkavlerne.

Sådan har producenten Henrik Poulsen set på det, som nu skal til at være svineproducent i en smågriseproduktion med 3000 søer. Han bliver en del af bedriften Klaptoft, som ejes af onklen Torben Poulsen.

Nu giver det mening igen at stå op om morgenen

Henrik Poulsen, medejer, Klaptoft

"Det giver en dynamik at få unge mennesker med, fordi man som ældre producent kan komme til at punkt, hvor man ikke vil bygge mere og går i stå. Sådan tænker unge mennesker ikke," siger Torben Poulsen til AgriWatch.

24-årige Henrik Poulsen kom fra en minkproduktion, der var en af landets største, som han drev med sin far Niels Christian Poulsen. Sammen havde de ni minkfarme, der var gearet til at producere 260.000-300.000 minkskind fra 50.000 avlstæver.

Minkavler politianmeldt for kreative coronaprøver

Henrik Poulsen fortæller, at tanken om en svineproduktion i udvikling var med til at overbevise ham om at blive en del af Klaptoft.

"Jeg har altid kendt til Klaptoft og har blandt andet sparret med Torben omkring et køb af en minkfarm, jeg købte sidste sommer. Vi har en god kemi, og jeg har altid haft stor respekt for den måde, han har skabt en veldrevet virksomhed. Det var for mig også vigtigt med planer om udvidelse, for jeg kan vildt godt lide at udvikle en virksomhed og f.eks. bygge nyt," siger Henrik Poulsen.

Overtager løbende

Torben Poulsen stiftede i 2020 Klaptoft som et A/S, og derfor skal han beholde aktierne i tre år for at bevare den skattefrie virksomhedsomdannelse, fortæller han.

Henrik Poulsen kommer derfor ind i selskabet med en option, men det er meningen, at han skal have 49 pct. inden 2028. Henrik Poulsen skal have 24 pct. af firmaet om to-tre år, og derefter fem pct. yderligere hvert år.

"Det har været svært at finde en partner eller en virksomhed, som egentlig var tilsvarende det, vi havde før. Det er ingen tvivl om, at der er en del, jeg skal have læst op på ift. det faglige med grisene. Heldigvis er der dygtige medarbejdere her, så jeg kan sluge alt til mig. Jeg har kun været med i staldene en god uge nu, men har været med inde over beslutninger siden jul," siger Henrik Poulsen.

Klaptoft har 3000 søer og en årlig produktion på omkring 100.000 smågrise, der eksporteres til Tyskland. Dertil har firmaet 19 ansatte.

Klaptoft endte ud med en bruttofortjeneste på 21,5 mio. kr. og et overskud på 8 mio. kr. i 2020. Firmaet har anlægsaktiver for 116,6 mio. kr. og en egenkapital på 46,5 mio. kr.

Dertil har svineproduktionen gældsforpligtelser for 88,4 mio. kr.

Planer om udvidelse

Ifølge Torben Poulsen skal der på sigt produceres endnu flere svin fra Klaptoft-bedriften.

Selskabet har planer om at udvide med 3000 søer yderligere. Ifølge Torben Poulsen har det endnu ikke udmøntet sig i noget konkret, men han forventer, at planerne om udvidelse for alvor går i gang inden for en kortere årrække.

"Vi arbejder knap så meget med udvidelsen i øjeblikket, men vi arbejder mest med at købe jord, hvor vi har været heldige at få noget strikket sammen. Jeg har ikke en placering til udvidelsen endnu, men når den unge mand kommer ind, går vi i gang med det. Der vil nok gå et par år for at være ærlig. Det har også noget med økonomien at gøre," siger Torben Poulsen.

Han fortæller, at svineproducenten for nyligt har købt knap 200 hektar, som skal overtages til efteråret.

Torben Poulsen ejer halvdelen af produktionen Prima Svin med 4600 søer. Nu er det planen, at han på sigt skal afgive halvdelen af sit andet selskab Klaptoft, hvor der er 3000 søer. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier
Torben Poulsen ejer halvdelen af produktionen Prima Svin med 4600 søer. Nu er det planen, at han på sigt skal afgive halvdelen af sit andet selskab Klaptoft, hvor der er 3000 søer. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier

"Vi vil gerne have op mod 1000 hektar, før vi begynder at udvide med flere grise, nu har vi ca. 700 hektar med det tilkøbte," påpeger han.

For den nye partner Henrik Poulsen er det vigtigt, at der er visioner for en endnu større svineproduktion på sigt.

"Jeg kan godt lide udfordringer med at udvikle en virksomhed, få flere ansatte og sådan set bidrage til samfundet. Jeg brænder for at udvikle en virksomhed og få noget nyt op at køre. F.eks. havde vi i 2016 23.000 avlstæver, hvilket vi fik op på 50.000 tæver i 2020. Altså en fordoblet produktion på 3-4 år og i en nedgangstid i branchen," siger Henrik Poulsen.

Jeg har ikke en placering til udvidelsen endnu, men når den unge mand kommer ind, går vi i gang med det

Torben Poulsen, stifter og medejer, Klaptoft

Grund til at stå op

220.000 mink blev destrueret på Henrik Poulsen og sin far Niels Christian Poulsens ni minkfarme. Henrik Poulsen fortæller, at han oplevede hele forløbet omkring aflivningen kaotisk.

"Det var en forfærdelig periode, men jeg føler, jeg er kommet videre nu, fordi jeg er blevet en del af Klaptoft. Men det var trist at se den virksomhed, man var ved at bygge op, og som min far har bygget op gennem sit liv, smuldre væk," siger Henrik Poulsen og tilføjer:

"Det betyder rigtig, rigtig meget at have fundet noget nyt. Nu giver det mening igen at stå op om morgenen, kan man sige. Det har været noget af en mavepuster, men nu giver det pludselig mening med en hverdag, hvor man får lyst til at arbejde igen."

En af landets største smågriseproducenter: "Et resultat på 8 millioner er for lidt i vores butik" 

Smågrisemarked under pres: "Skræmmende hvad nogle grise bliver udbudt til" 

Udvidelsesivrig smågriseproducent kan ikke se sig selv få slagtesvin

Stor smågriseproducent: "Jeg kan godt se problematikken i at sende arbejdspladser ud af Danmark"

Dansk eksport af smågrise falder for første gang i 15 år 

Mere fra AgriWatch

Tysk svinepris runder vigtig værdi

2 euro per kilo. Svinenoteringen i Tyskland springer op som følge af det lave antal slagteklare grise. Detailsalget er dog langt fra let, bemærker analytiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch