Konkurrenceevnen for dansk raps kan presses i 2022

Klimaaftrykket på dansk raps er højere end fra raps fra lande omkring os.
Konkret er aftrykket 2.100 kg CO2-ækvivalenter pr. hektar. I modsætning har svensk raps et klimaaftryk, der er er 600 kg. CO2-ækvivalenter per hektar lavere.
Det giver blandt andet den svenske og tyske raps en fordel, når olieselskaberne skal vælge biodiesel fra andre lande. Her skifter selskaberne til at vælge raps ud fra klimaaftryk i stedet for et iblandingskrav, som ses i dag.
Det skriver Effektivt Landbrug.
"Danmark har nemlig selv udregnet at have et højere klimaftryk fra dansk rapsproduktion end for eksempel vores nabolande Sverige og Tyskland har for deres rapsproduktion. Hvilket man kan undre sig over, når det stort set er ens dyrknings-og klimaforhold. Det vil komme helt konkret til at påvirke den danske raps' konkurrenceevne, da olieselskaberne vil prioritere at købe biobrændstof med lavt klimaaftryk," siger rådgiver Dorthe Kappel fra Kappel Agrocon til Effektivt Landbrug.
I dag forarbejdes der cirka 750.000 ton raps årligt i Danmark. I Danmark har selskabet Emmelev fra Fyn omkring 50 pct. af det danske marked. Virksomheden modtager raps og forarbejder det til blandt andet biodiesel.
Der dyrkes omkring 170.000 hektar med raps i Danmark. Da arealet var størst, var det på omkring 260.000 hektar.
Sjællandsk gods har droppet tanken om økologi
Relaterede artikler:
Fald i rapsfrø bekymrer engelske landmænd
For abonnenter